Bokrétaünnep a Ciszterci Szent István Gimnáziumban

2022.02.18. 16:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. február 18. (péntek)
  
 
 
 
 
 

Bokrétaünnepet rendeztek pénteken a Ciszterci Szent István Gimnázium új tornacsarnokában. Az épület szerkezetkész állapotban van. A két ütemben zajló nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően tornacsarnokkal, közösségi terekkel és tantermekkel bővül az iskola. A beruházás vége szeptemberre, illetve decemberre várható. A pénteki eseményenBérczi L. Bernát zirci apát, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Knáb József, a Merkbau Kft. vállalkozási igazgatója mondott ünnepi köszöntőt.
 

A Ciszterci Szent István Gimnázium tornacsarnokkal, étkezővel, új díszteremmel és 12 tanteremmel bővül. A 2017-ben indult beruházás megvalósításához 2,7 milliárd forintos támogatást kapott a Ciszterci Rend a kormánytól. Így elindulhatott a fejlesztés első üteme, amelyben megépült a tornacsarnok, egy nagyobb ebédlőtér és a díszterem. A második ütemre, amelynek keretében 12 tantermet alakítanak ki, 1,67 milliárd forintot biztosított az állam. A tornacsarnok legmagasabb pontját elérték a kivitelezők, így - egy XIII. század óta élő szokás szerint - bokrétaünnepet rendeztek pénteken a szerkezetkész tornacsarnokban.

Bérczi László Bernát ciszterci szerzetes, zirci apát ünnepi beszédében szólt arról, hogy nemcsak az az öröm, hogy áll ez a tornacsarnok, amelyhez 2017-ben kaptak állami támogatást, hanem hogy még tovább tudtak menni azzal, hogy a projekt második ütemére, a 12 tanterem és egy nagy egységes tanári kialakítására 2021-ben megkapták a kiegészítő támogatást. „Az egész kivitelezés, bővítés annak az oktatási és pedagógiai munkának mintegy külső megkoronázása, amely a gimnázium életében évek óta zajlik. Oktatni megfelelő térben lehet, a mindennapi testnevelést csak a megfelelő létesítményben lehet végrehajtani. Ezért nagy öröm, hogy eljutottunk idáig.”

Soltész Miklós szerint az összefogás eredménye ez a mai ünnep is. „Az összefogásé, amelyben benne van a ciszterci rend törekvése, a város és az országgyűlési képviselő támogató jelenléte, hogy a gimnázium diákjai és pedagógusai megfelelő körülmények között dolgozhassanak. Az összefogás részesei a kivitelezésben résztvevő tervezők, szakemberek, mesterek, akiket köszönet illet, hogy minden időjárási körülmények között dolgoznak az épületen.” Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte, az elmúlt harminc év legnagyobb mértékű köznevelési beruházásai, állami iskolafejlesztési beruházásai zajlanak most: 940 helyszínen több mint 350 milliárd forintból. 2013 óta több mint 1100 tornaszoba, közel 600 tornaterem és 23 tanuszoda épült. Most is százas nagyságrendben zajlanak az építkezések, tornaterem- és tanuszoda-fejlesztések az országban.

„Az iskola egykori diákjaként és tanáraként hatalmas öröm látni, ahogy az alma mater fejlődik, bővül.” -hangsúlyozta Vargha Tamás. Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott a közel 4,5 milliárd forintos támogatásért a kormánynak, a munkáért a kivitelezésben résztvevőknek és az együttműködésért az iskola diákjainak, tanárainak.

A ciszterci közösség és a város több évtizedes álma vált valóra ezzel a beruházással, emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. „A tornaterem, a közösségi tér, a tantermek mind-mind az idejáró fehérvári és a város környékéről érkező diákokat szolgálja majd a következő évtizedekben. Ez egy nagyon jó iskola volt a múltban, nagyon jó iskola most, és minden adott lesz ahhoz, hogy így legyen ez a jövőben is.”

Knáb József, a Merkbau Kft. vállalkozási igazgatója elmondta, az építkezés során mintegy 7000 m³ földet mozgattak meg, 1500 m² falat húztak fel, és beépítettek 500 tonna betonacél, valamint 4000 m³ betont. Az adatok ismertetését követően az igazgató a mikrofonhoz hívta az építkezésen legtöbb időt eltöltött kollégáját. Az építők hagyományához hűen Kovács Dániel elmondta a bokrétaavató verset, majd mindenki egészségére ürítette poharát, amit - szintén a szokásoknak megfelelően - a padlóhoz vágva összetört. A hagyomány azt tartja, hogy minél több részre törik a pohár, annál nagyobb szerencse kíséri a munkálatok befejezését, amely az első ütem esetében szeptemberre, a második esetében decemberre várható.

A borkétaünnepen készült fotók letölthetőek a Galériából.


Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.