Folytatódott a hagyományőrzés: újra megrendezték a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált

2022.02.27. 13:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. február 27. (vasárnap) 
 
 
 

Remek hangulat, szorgos csapatok és finom illatok jellemezték a vasárnap délelőttöt a Jancsárkertben. A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált két év kihagyás után, immáron hetedik alkalommal rendezték meg. A farsangfarki programon különböző a télűző hagyományokat is megelevenítették.

 

Már kora reggel nagy volt a készülődés a Balatoni úton található Jancsárkert Termelői és Biopiacon. Február utolsó hétvégéjén rendezték meg ugyanis a Családi életmód hétvégét, melynek keretében tartották a VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált is. Családok, baráti társaságok és egyesületek csapatai vívtak meg a Vándordíjért. A hagyomány kilenc évvel ezelőtt kezdődött, a pandémia miatti kihagyások után idén hetedik alkalommal gyűltek össze a résztvevők, hagyományőrző céllal – mondta el Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke. Hozzátette: idén a szokásosnál kevesebb csapat nevezett, de örömmel látja, hogy több generáció továbbra is folytatja az adalékmentes házi kolbászok készítését.

 

A csapatok nem csak több generációt, de több ország ízeit is felvonultatták. Vilisics Ferenc, aki Finnországban saját kolbászgyártó vállalkozást alapított, különleges ízeket mutatott be a közönségnek: „Mutatni szeretnénk egy pár új ízt, amit talán a magyar közönség még nem ismer. A magyaros, paprikás kolbászon kívül egy brit típusú cumberland kolbászt, egy marokkói csípőst és egy olasz édesköményes típust is elkészítünk.” Az új csapatokon kívül olyan rendszeresen szereplő együttesek, mint a Fehérvári Tűzoltó Egyesület is részt vettek, akik nagy létszámban és jó hangulatban kezdték meg a reggeli kolbásztöltést.

 

A VII. Kolbásztöltő Fesztivál hivatalos megnyitójára nem sokkal 9 óra után került sor: „Köszönjük a Fehérvári Polgárok Egyesületének, hogy idén is folytatják ezt a hagyományőrzést. A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, beszélgetünk és minőségi időt töltünk el” – fejezte ki köszönetét Vargha Tamás országgyűlési képviselő, majd emlékeztetett, hogy az örömteli percekben amennyiben van lehetőségük a résztvevőknek, támogassák az Ukrajnában zajló háborús konfliktus károsultjait. Erre a helyszínen kihelyezett adománygyűjtő doboznál is volt lehetőség.

Mészáros Attila alpolgármester a közösség élmények fontosságát emelte ki: „Nagyon jó ennyi mosolygós, boldog családot látni. A gasztrofesztiválokra egyre nagyobb az igény az elmúlt két év megpróbáltatásokkal teli időszaka után, így külön öröm, hogy végre meglehetett tartani ezt a rendezvényt.Bízom benne, hogy sok jó étellel, itallal, valamint mosollyal teli napot tölthetnek ma együtt a résztvevők”

 

A télűzést segítve a Szabad Színház művészei 10 órakor a Fő utcából indulva vonultak fel különböző maszkokban és farsangi jelmezekben. A fánkosztással egybekötött felvonulás első állomása az Országalma volt, ahol a művészek és az általuk útközben verbuvált közönség eljárta télűző körtáncát. Lévén a hideg, szeles időnek, a menet következő állomása a Jancsárkert volt, ahol a hagyományos kiszebáb égetéssel végleg megpróbálták elűzni a téli fagyokat.

 

A VII. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválon végül első helyen végzett a Kata-Sumi csapata, második helyen zárt az Endo-Kolbász, a dobogó alsó fokára pedig a SZÉNA Egyesület a Családokért együttese állhatott fel.

 

A Családi életmód hétvégén készült képeinket – benne a Kolbásztöltő Fesztivállal és a Szabad Színház felvonulásával – Galériánkból letölthetik.

 

 

 

- VÉGE –

 

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.