2 hét, 24 katona, 1824 kilométer – Székesfehérvárra érkezett a Toborzó Emlékfutás

2022.05.07. 16:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. május 7. (szombat) 
Számos kísérőprogram volt a Városház téren.  Galéria
 
 
 
 
 
 
Székesfehérvárra érkezett szombaton délután a Toborzó Emlékfutás 2022 című program, melyet a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervez. A katonai váltófutást képviselő két honvédet a Mészáros Lázár utcai városhatártól helyi katonatársak és civil sportolók kísérték a Belvárosig, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket. A Belvárosban toborzással és egyéb színes programokkal várták a közönséget.

A Toborzó Emlékfutás május 6-20-a között megrendezett kéthetes programsorozat. A váltót 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik 219 település érintésével 1824 kilométert tesznek meg, a sporteseményhez számos kulturális program társul a nagyobb helyszíneken. A Városház téren szombaton katonai járműveket vonultattak fel, voltak fegyver- és katonai eszközbemutatók, hagyományőrző bemutatók és toborzópont is.

A TEF 2022-t képviselő honvédek május 6-án Budapestről indultak, majd a Szentendre-Pomáz-Pilisszentkereszt-Esztergom-Nyergesújfalu- Lábatlan- Neszmély-Tata útvonalon haladtak tovább. Szombaton a Tata-Környe-Oroszlány-Csákvár-Zámoly útvonalat követve érkeztek Székesfehérvárra, a Mészáros Lázár utcai városhatárhoz, majd a Havranek József utca – Móri út – Dózsa György út – Fő utca útvonalon, katonatársak, kadétok és civil sportolók kíséretében érték el a Városház teret.

Öröm és megtiszteltetés, hogy városunk szerepet kapott ebben a kiemelt programban. Székesfehérvár a Magyar Honvédség, a magyar katonaság fővárosa, ez így volt hosszú évszázadokon keresztül és ma is így van. A hazai honvédelmi zászlóaljak mellett nagyon komoly nemzetközi alakulatok is itt állomásoznak és dolgoznak.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette, hogy néhány hónappal ezelőttig sokan nem gondolták volna, hogy a honvédség milyen fontos szerepet tölt be, az elmúlt időszak azonban megmutatta, hogy milyen jelentős a honvédelem fejlesztését célzó program, melyet a magyar kormány néhány éve indított el az eszközök, az infrastruktúra és a személyi állomány erősítésére. „Fontos minden alkalmat megragadnunk arra, hogy a magyar honvédelem múltjára, jelenére és jövőjére felhívjuk a figyelmet, és megköszönjük azt a megfeszített munkát, melyet értünk tesznek!” – fogalmazott az alpolgármester.

Mészáros Attila rákötötte Székesfehérvár emlékszalagját a váltófutás stafétabotjára, majd a résztvevők átvonultak a Fekvő katona-emlékműhöz, melynek közös megkoszorúzásával a katonahősök előtt tisztelegtek.

Németh Andor alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka elmondta: büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdött őseinkre. A Toborzó Emlékfutás 2022 rendezvény keretében az ország számos pontján kerül sor a székesfehérvárihoz hasonló emlékező programra. „A múltat elfeledni, megváltoztatni nem lehet, ám őseink önfeláldozásából sokat tanulhatunk. Maradandót alkottak, példát mutattak nekünk büszkeségből, erőből, kitartásból, melyek nem csak a hadviselésben, de a mindennapi életben is sokat jelentenek számunkra. Mindannyian lehetünk a saját magunk életének hősei, ha olyan értékeket képviselünk, melyekkel kivívhatjuk környezetünk tiszteletét.” – fogalmazott Németh Andor.

A rendezvény résztvevői közös kocogással zárták a székesfehérvári programot, majd a futók a Liszt Ferenc utca – Palotai kapu tér – Piac tér – Sütő utca – Tolnai utca – Sziget utca – Balatoni út – Úrhidai út útvonalon hagyták el a várost.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Kiss László
 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.