Közel 300 kisgyerek vesz részt a közlekedési kultúra napja székesfehérvári programjain

2022.05.09. 13:00
KÖZLEMÉNY - 2022. május 9. (hétfő)
Csütörtökön a Civil Központ előtti téren lesznek a programok.
 
 
 
 
 
Május 11-én van a közlekedési kultúra napja, ez alkalomból közel 300 óvodás és iskolás számára szerveznek játékos ismeretterjesztő programokat a Székesfehérváron. Csütörtökön a Fehérvári Civil Központ előtti térre várják a gyerekeket, ahol lesznek tanpályák és játékok, de felülhetnek a kicsik rendőrjárművekre és közutas munkagépekre is. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

"Kultúra - Partnerség - Tisztelet – Egymásra figyelés – Biztonság” – ezekkel a fontos célokkal indították el 2015-ben Magyarországon a közlekedési kultúra napját. A május 11-i alkalom célja, hogy a kapcsolódó önkormányzatok, civil szervezetek különféle programok által ráirányítsák a figyelmet a közlekedési kultúra javítását célzó, vagy azt is elősegítő jó gyakorlatokra, kezdeményezésekre, fontosságára.

Székesfehérvár városa rendszerint saját szervezésű programokkal kapcsolódik a kezdeményezéshez. A járvány miatt 2020-ban kiállítást, 2021-ben online programot szerveztek, így nagy öröm, hogy idén újra a három évvel ezelőttihez hasonló, személyes részvételű programra lesz lehetőség május 12-én, csütörtökön 9 és 14.30 óra között a Fehérvári Civil Központ előtti téren, mintegy 267 kisgyerek részvételével. A Közlekedésbiztonsági nap fiataloknak című programot az Önkormányzat, A Székesfehérvári Rendőrkapitányság és a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete közösen rendezi. 

A közlekedési kultúra fejlesztése nagyon fontos, hiszen nap mint nap látjuk, hogy mennyire fejlődik a közlekedés a járművek mennyiségét és minőségét illetően. A konfliktusok – amelyek kialakulnak az autósok, a kerékpárosok és a gyalogosok között – balesetet okoznak, okozhatnak, ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a kulturált közlekedésre – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette, hogy Székesfehérváron igyekeznek mindent megtenni a biztonságos közlekedés megteremtéséért, legyen szó a közlekedési útvonalakról, az utakról, a gyalogátkelőhelyekről, a járdákról és kerékpárutakról. Azonban vannak olyan mobilitási eszközök – például a roller - melyek használati szabályai nem teljesen tisztázottak. Fontos, hogy a nevelést már a legkisebbeknél elkezdjük és figyeljünk egymásra az utakon, járdákon, hiszen semmi sem vesztünk azzal, ha udvariasak vagyunk és elengedünk valakit!

A kulturált közlekedés tanítását a gyerekeken keresztül tudjuk elkezdeni. Ha a gyerek megszokja a szabályokat, azt, hogy hogyan kell viselkedni, a különböző helyzeteket kezelni és ezt továbbadja a szülőknek, akkor már beljebb vagyunk. A gyerekeken és a szülőkön együtt múlik, hogy a megtanultakat használják a mindennapi életben. Ha nincs meg a békés egymás mellett élés a közutakon, az nagyon komoly problémaforrás lehet – hívta fel a figyelmet Májer László rendőr őrnagy, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa. Elmondta, hogy egyre több közlekedési eszköz van az utakon, egyesekhez nem kell vezetői engedély, és amíg ez így van, addig oktatáson, a nevelésen keresztül lehet elérni, hogy minél kevesebb konfliktus és baleset forduljon elő.

A csütörtöki helyi programmal a nagycsoportosokat és alsó tagozatosokat célozzák meg - fogalmazott Molnár István, a Magyar Közút Fejér megyei igazgatója, a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezetének titkára. 10 intézmény – 4 óvoda és 6 iskola – jelezte részvételét, az intézményekből egy-egy csoport érkezik különféle időpontokban az ismeretterjesztő, játékos közlekedésbiztonsági programokra. Lesz például kvízjáték, közlekedési tábla felismerés, érkeziknek rendőrségi járművek és közutas karbantartó munkagépek és egy,  a kötelező tartozékossal felszerelt kerékpár is. A rendezvény zárásaként a résztvevőket a Fehérváron méltán népszerű Dottó kisvonat viszi vissza az iskolákba és az óvodákba.

 

Szöveg: Havasi Tímea 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.