Kortárs Művészeti Fesztivál a Csónakázó-tó partján és a Bory-várban

2022.05.09. 15:27
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. május 9. (hétfő) 
 Idén a Jam-Bory-Várral indul az egyhetes programsorozat.
 
 
 
 
 
Tánc, zene, színház és kertmozi, kiállítás és művészeti vásár, design liget és street food, és persze a Jam-Bory-Vár egész napos programja – sokszínű, változatos és gazdag kínálat várja a 21. Kortárs Művészeti Fesztivál látogatóit május 14–21-ig a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján. Pokorny Lia beszélgetős show-ja, a Momentán Társulat előadása, a Mörk, a Leonardo Jam koncertje, a FareMiDo opera stand upja – csak néhány a színpadi fellépők közül. A részletes program a www.fehervariprogram.hu honlapon és a fesztivál közösségi oldalán olvasható.

A Kortárs Művészeti Fesztivál 1999-ben indult útjára Szűcs Erzsébet művészettörténész és a Székesfehérvári Művészek Társasága közös ötlete nyomán. Az idei fesztivál több okból kifolyólag is különleges, egyrészt új lesz a főhelyszín, a Jam-Bory Vár pedig nem fesztiválzáró programként, hanem már nyitóprogramként kerül megrendezésre. Számos művészeti csoport csatlakozik a fesztiválhoz – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester a beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette, a város szempontjából jó dolog, ha a május-júniusi időszakot pezsgő kulturális élettel, szabadtéri rendezvényekkel töltjük meg. A kortárs művészetek élő kezdeményezések, a mának és a ma nemzedékének szólnak.

A Kortárs Művészeti Fesztivált a hagyományoktól eltérően idén a Jam-Bory-Vár nyitja, ez lesz az első a programok sorában május 14-én, szombaton, a kapukat 16 órakor nyitják ki. Szepesi Imre „Zöld”, a programokat szervező MéhKasAula vezetője elmondta, idén is ügyelnek arra, hogy belakják a várat és számos művészeti ágnak nyújtsanak bemutatkozási lehetőséget. Lesz mandalakészítő workshop, bábszínház, slam poetry, dj Tudósok, Grabovski, Aznap projekt és Zuboly-koncert, a Vagyóczky-teremben drMáriás kiállítása, este fényvetítés és tűzszínház várja a közönséget. A Jam-Bory-Vár piknik jellegű lesz, így arra kérik a belépőket, hogy hozzanak maguknak pokrócokat. Egyszerre 500 fő tartózkodhat a vár területén, kapuzárás után pedig lesz egy külön autóbuszjárat, ami a Palotai útra, a Petőfi-szoborig szállítja a résztvevőket.

A fesztivál hivatalos nyitánya egyúttal az idén 30 éves Székesfehérvári Művészek Társasága Fény és árnyék című közös kiállításának megnyitója is lesz vasárnap 16 órakor a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ melletti zöldterületen. Falvay Miklós, a társaság tagja örömét fejezte ki, örülnek neki, hogy a törzshelyüknek számító Pelikán Galériából kiléphetnek a szabadtérre.

Fej című projekt, amelynek tervezője Falvay Miklós, nappal és éjjel is látványosságot ígér: sötétedés után a szobor felszínére a társaság tagjainak portéiból és műveiből összefűzött filmet vetítenek ki. A Mosberger Róbert tervezte Fénypavilon üldögélésre, beszélgetésre alkalmas helyszínt kínál az arra járónak, de izgalmasnak ígérkezik Arany Gold Zoltán vízi installációja, Burián Norbert felszállni készülő szarvasbogara, és a Revák Katalin, Szabó Anikó, valamint a Tóparti Gimnázium diákjai és a park látogatói közös munkájával megvalósuló csendéletfestés is. A munkák este is láthatóak lesznek az 22 óráig működő egyedi megvilágításnak köszönhetően.

Képzőművészeti alkotásokkal az épületen belül is találkozhatnak a nézők: ígéretes fiatal tehetségeknek teremt bemutatkozási lehetőséget a Kortárs Művészeti Vásár a kis kiállítóteremben. A másik teremben Slow fashion 4.0 címmel Szerencsés Gabo divattervező ruháiból, kiegészítőiből és kreatív munkáiból nyílik kiállítás.

Benkő-Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője
 a fesztiválhoz kapcsolódó egyéb eseményekről is beszámolt. A színpadon minden napra jut egy-egy csemege: koncert, stand up, improvizációs színház, beszélgetős est. Ami a zenét illeti: a könnyűzenei „térfélről” vasárnap a Random Trip, hétfőn a Mörk, kedden a Leonardo Jam, szerdán a Blues MD, csütörtökön Solére érkezik a fesztiválra, a komolyzenét vasárnap az Alba Regia Ütőegyüttes képviseli – a kettő találkozásáról pedig pénteken az Éjjel a főutcán című előadásból szerezhetünk élményeket: Shakespeare szonettjeitől, Mozarton és Verdin át a Blahalouisiana együttesig kalandozhat a közönség a dalok világában.

Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik – ígéri a Momentán Társulat, amely kedden lép színpadra. Pokorny Lia színésznő és Gönczi Dorka coach-mediátor évtizedes barátsága az alapja és életre hívója annak az interaktív szórakoztató beszélgető show-nak, amelyben ezúttal különféle megközelítésben beszélgetnek a divatról és a humorról szerda este, szombaton pedig Hábetler András társulata, a FareMido előadása következik: az opera stand up tavaly az Öreghegyen is nagy sikert aratott. Az eseménysorozatban táncosok is fellépnek, minden napra jut egy-egy stílus a különféle művészeti csoportoknak köszönhetően.

A Barátság mozi kertmozija az amfiteátrumban várja a nézőket. Két filmet vetítenek: a Toxikoma Szabó Győző színész azonos című önéletrajzi írásán alapul, amely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A Mamahotel című francia filmben pedig egy, a családi otthonba visszaköltöző felnőtt gyerek és szülei kapcsolatáról szól.

A fesztivál hétvégi napjain dizájnvásár várja a látogatókat: egyedi textilek, kerámiák, táskák, textilképek, grafikák és bőrtermékek között válogathat az érdeklődő, de cserepes virágot is lehet itt vásárolni. A házban lesz stílus- és sminktanácsadás, a sok látni- és hallani való mellé pedig a street food kínálatából választhat a közönség.

A 21. Kortárs Művészeti Fesztivál részletes programja a www.fehervariprogram.hu honlapon és a fesztivál közösségi oldalán, a www.facebook.com/KortarsMuveszetiFesztival  oldalon olvasható.

 

 

Szöveg:
SZKKK

Havasi Tímea (ÖKK)

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.