A II. világháború hősei és áldozatai előtt tisztelegtek

2022.05.09. 15:43
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. május 9. (szerda) 
Koszorúzások Székesfehérváron.     Galéria
 
 
 
 
 
 
Néma koszorúzással emlékeztek Székesfehérváron a több mint 60 millió ember életét követelő II. világháború európai befejezésére a katonatemetőkben és a Városház téren. Az Európa-napon a város több pontján tisztelgett a város és a megye önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség a hősök és áldozatok emléke előtt. 


A megemlékezések a Béke téri orosz katonatemetőben kezdődtek, ahol a Fejér Megyei Kormányhivatal nevében Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Molnár Tamás önkormányzati képviselő, a Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében pedig Pálffy Károly alelnök helyezett el közös koszorút. Székesfehérvár katonái nevében a városba települt alakulatok képviselői rótták le kegyeletüket. A katonai és hagyományőrző civil szervezetek és a Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is fejet hajtottak.

A Szentlélek katonatemetőben folytatódott a tiszteletadás, amelyen a Kormányhivatal képviseletében Dancs Norbert, a város önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester, valamint Pálffy Károly, a megyei közgyűlés alelnöke helyezett el közös koszorút. Lerótták kegyeletüket a Székesfehérváron települt katonai alakulatok képviselői, valamint a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, a Fehérvári Huszárok Egyesülete, valamint a Történelmi Vitézi Rend képviselői. 

A tiszteletadás délben a Városház téren zárult, ahol közös koszorút elhelyezve Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Spányi Antal megyés püspök rótták le kegyeletüket. A Magyar Honvédség képviseletében Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka koszorúzott a II. világháborús emlékműnél. Elhelyezte a megemlékezés virágait dr. Márton Roland önkormányzati képviselő, a közgyűlés ellenzéki frakciója nevében, valamint a honvédelmi és hagyományőrző civil szervezetek képviselői: a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, valamint a MATASZ Fejér Megyei Szervezete is. 

A tiszteletadásokon a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működött közre.

A koszorúzási helyszíneken készült fotók letölthetőek a Galériából.Fotó: Simon Erika


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.