„PÁR-BESZÉD”

2022.05.11. 17:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. május 11. (szerda)
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyar Klasszikus Zene Napi koncertje. Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kodály Zoltán, Eötvös Péter és Dobri Dániel zeneszerzők művei csendülnek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyar Klasszikus Zene Napi koncertjén. A „Pár-Beszéd” címet viselő hangverseny május 16-án, hétfőn 19 órakor kezdődik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol nemcsak a hangszerek szólalnak meg, hanem a kortárs zenéről, zeneszerzésről is beszélget dr. Szabó Balázs zenetörténész Dobri Dániellel, hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón.


A Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozatot 2021-ben indította útjára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a 2016-ban elhunyt Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar muzsikusa, Kocsis Zoltán emléke előtt tisztelegve – mondta el Lehrner Zsolt alpolgármester. Örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezéshez az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az elsők között csatlakozott. A zeneszerető közönség figyelmébe ajánlotta a „Pár-Beszéd” koncertet.

A zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester ismertette a programot, amelynek keretében kortárs zeneszerzők művei lépnek diskurzusba a 20. század immár klasszikusnak számító mestere, Kodály Zoltán kompozícióival. A közönség hallhatja Kodály Zoltán: Nyári este és Marosszéki táncok című művét is, Eötvös Péter „Dialog mit Mozart – Da Capo für Orchester” című darabja pedig a zeneszerző által kiválasztott Mozart-töredékekre reagál a saját zenei nyelvén. Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei vezetőjének „From Do to Do” című harsonaversenye ősbemutatóként csendül fel Dobi János harsonaművész és a zenekar előadásában.

Az egyik legfontosabb dolog az életünkben, hogy amíg egy évvel ezelőtt csak online játszhattunk ezen a napon, most hétfőn újra személyesen találkozunk a közönségünkkel – hangsúlyozta Ruff Tamás, az ARSO igazgatója. Fontos küldetésnek nevezte, hogy a kortárs zene ügyét felkarolják. Dobri Dániel új művének bemutatóját is erre a napra időzítették. Mint mondta, a párbeszéd nemcsak a zenében jelenik meg, hanem a hangversenyt megelőzően egy beszélgetésben is, ahol dr. Szabó Balázs zenetörténész Dobri Dániellel beszélget a kortárs zenéről, az alkotói munkáról 18.15 órától.

A kortárs zene világába avatja be a hallgatóságot a zenekar a hétfői hangversenyen – erről már Dobri Dániel beszélt, aki kiemelte, hogy az ARSO a magyar és kortárs zenére nagy hangsúlyt fektet. Egyedinek nevezte a legutóbbi PartiTúra koncertet is, ahol a XXI. századi zeneszerzők műveit hallhatta a fehérvári diákság. A májusi programok ezen a vonalon folytatódnak, hiszen a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében is különleges élménnyel várja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a közönséget.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.