Végletekig kiélezett hajrával ért véget a Tour de Hongrie székesfehérvári befutója

2022.05.11. 20:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. május 11. (szerda) 
 
 
 
 

Nem egész egy héttel a Giro d’Italia székesfehérvári részhajrája után újra kerékpárversenyt köszönthetett Székesfehérvár. Ezúttal a 43. Tour de Hongrie első szakaszának befutójáért szurkolhattak a Zichy ligethez kilátogatók. Az izgalmas hajrát hozó utolsó métereket sok száz fehérvári szurkolta végig.

 

Nem sokkal negyed kettő után Csákvárról rajtolt el a 43. Tour de Hongrie mezőnye. Az összesen 198 kilométeres első szakasz során a versenyzők három kör megtétele után fordultak rá a székesfehérvári finisre. A verseny rögtön az első percekben tartogatott izgalmakat: kialakult egy ötfős szökevénycsapat, akik között két magyarnak, Filutás Viktornak és Dina Mártonnak is sikerült meglógnia. A szökevények két-három percnél nagyobb előnyre nem tudtak szert tenni, de ezt az iramot stabilan diktálták Fejér megyében cikázva.

Eközben a Zichy liget környéke már kora délután Tour de Hongrie lázban égett. A versenyszponzorok standjainál tömött sorokban várakoztak a szurkolók, hogy kipróbálhassák magukat bicikliszerelésben, vagy éppen időre tekerésben. Öt óra után aztán befutott a Tour de Hongrie látványos felvezető karavánja. A Giro d’Italiához hasonlóan a konvoj tagjai itt is hangos zenével és ajándékosztással hozták versenyhangulatba a kordon mellett helyet foglaló nézőket. Érdekesség, hogy a Tour de Hongrie történetében először indult el ilyen karaván, hagyományteremtő jelleggel. Ekkora a versenyzők már 30 kilométeren belül voltak, Filutás Viktor – aki hegyi- és sprinthajrát is nyert - épphogy leszakadt a szökevényektől, akiknek az előnye rohamosan fogyni kezdett.

A Mészáros Lázár utca körforgalmánál már csak néhány másodperc előnye maradt a szökevényeknek, Dina Márton át is adta a vezetést az amerikai Joey Rosskopfnak, de az élen haladók teljesen elkészültek erejükkel. A Dózsa György úton felsorakozó szurkolók aztán őrületes hajrát láthattak: az olimpiai bajnok Viviani a hatodik helyről száguldva próbálta befogni az első helyen tekerő Olav Kooijt. A holland Kooij állta a sarat és mindössze néhány centivel, de behúzta az első szakaszt.

Az összetett első helynek Kooij örülhetett, akinek a Stephen Roche kerékpáros-legenda, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, valamint Mészáros Attila alpolgármester adta át a sárga trikót. Dina Márton kapta a legjobb magyar versenyzőnek járó fehér mezt és az ötödik helyről folytatja a versenyt. Filutás Viktor remek sprintjeinek köszönhetően ugyan a hatodik helyen áll összetettben, de 20 kilométerre a céltól nagyot bukott, a baleset során szerzett sérülése miatt pedig valószínűleg nem tudja folytatni a Tour de Hongrie-t.

A Tour de Hongrie székesfehérvári befutójánál készült képeinket Galériánkból letölthetik.

 

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika, Bácskai Gergely
Szöveg: Józsa Dávid

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.