Új játszóparkkal bővült Székesfehérvár

2022.06.17. 15:42
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 17. (péntek)
Az egykori „Köfém” ipari örökségét képviselő vállalatok összefogásával. Galéria 
 
 
 
 
 

Vár, hinta, mászóka, okospad és digitális eszközök biztosítanak miden korosztály számára kikapcsolódást Székesfehérvár új játszóterén. A palotavárosi Petőfi parkban pénteken adták át ünnepélyes keretek között azt a játszóparkot, amely egy közös összefogásnak köszönhetően a Könnyűfémmű alapításának 80. évfordulójának emlékét őrzi.


A Könnyűfémmű első üzemét 1941-ben alapították. A nagy múltú cég bázisán létrejött társaságok világszerte minőségi alumínium termékek széles kínálatával látták és látják el az autó-, a csomagoló-, a háztartási, a teherszállítási és az építőipart, ezzel öregbítve városunk hírnevét.  Az egykori „Köfém” ipari örökségét képviselő vállalatok – a Howmet-Köfém Kft., az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., a Hydro Extrusion Hungary Kft., az Alcoa Shared Services Hungary Kft. – a 80. évfordulót több hónapos programsorozattal ünnepelték 2021-2022-ben, és összesen 113.000 USD (38 millió Ft) összegű támogatást ajánlottak fel székesfehérvári felhasználásra, fejlesztésekre, melynek eredményeként pénteken átadták azt az új játszóparkot a Palotavárosban.

A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság Beruházási Irodája a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-vel együttműködve a játszótér tervezése során célul tűzte ki, hogy a Petőfi park a közösséget szolgáló funkciókkal bővüljön, a 21. század igényeinek és követelményeinek megfeleljen, és nem utolsó sorban kellemes pihenő és játszó teret biztosítson a székesfehérváriak számára. A terület rendezése, a játékeszközök kihelyezése és a parkosítás mellett ivókutat is elhelyeztek a gyermekek biztonsága érdekében körbekerített területen, amelyet ma a Sziget utcai Óvoda óvodásai vettek birtokba először.

Ez a játszótér a társadalmi felelősségvállalásnak egy nagyon szép példája, hangsúlyozta Dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a Howmet-Köfém Kft., az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., a Hydro Extrusion Hungary Kft., az Alcoa Shared Services Hungary Kft. vezetőinek, hogy tisztelve a múltat, az évforduló kapcsán megemlékeztek az elődvállalat alapításáról. „A Köfém nélkül ennek a városnak másképp alakult volna az ipara, ipartörténete. Nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepe is igen komoly, hiszen mindig adott a városnak, mindig számíthattunk, számíthatunk egymásra.” – tette hozzá a polgármester.

A tervezés során fontos új elemként fogalmazódott meg digitális, illetve okos eszközök kihelyezése, ezért a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány a fent nevezett támogatásból az általa tervezett oktatási program részeként kültéri digitális eszközt, vagyis egy okospadot és további játékelemeket helyezett el, így a park nem csupán játékra és pihenésre lett alkalmas, de egyben tanulásra is ösztönözi a különböző korosztályokat.

Ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló projektek létrejöjjenek, három dolog kell: sikeres, eredményes vállalatok, mint amilyen a Székesfehérvári Könnyűfémmű, a Köfém Kft.  az Alcoa-Köfém és a mostani négy utódcég, amelyek a társdalami kötelezettségvállalást is magas szinten űzik, és az a környezet, városvezetés, lakossági hozzáállás, amely Székesfehérváron messzemenően megvan, emelte ki köszöntőjében dr. Forgó Béla, a Köfém vállalat korábbi igazgatója.

A fehérvári gazdaság alappilléreit jelentő cégek között kiemelkedőek az egykori „Köfém” ipari örökségét képviselő vállalatok, melyek szervesen kapcsolódnak Székesfehérvár életéhez, fejlődéséhez. A „Köfém” és a jelenlegi cégek 80 év alatt eddig 4 generációnak biztosítottak munkát és megélhetést Székesfehérváron, egyedülálló módon gyakran egy időben nagyapa, fia és unokája is egy munkahelyen dolgozott együtt. Folyamatos fejlődés jellemzi az iparágazat szereplőit, amit magas felkészültségű munkaerővel, magas hozzáadott értékű munkahelyekkel, világszínvonalú technológiával sikerül megvalósítaniuk. Mindez ötvöződik a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettséggel, amelyben Székesfehérvár Önkormányzatával közösen valósítanak meg a helyi közösséget szolgáló kezdeményezéseket.

A játszótér átadáson jelen volt Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Lehrner Zsolt alpolgármester, Farkas László és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselők, Katus István, a Howmet-Köfém Kft. vezérigazgatója, Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője, Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Kiss Szabolcs, az Alcoa Shared Services Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője.

Az átadáson készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.