Századik születésnapján köszöntötték Kálmán Piroskát, a város egyik első idegenvezetőjét

2022.06.17. 17:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 17. (péntek) 
50 évig kalauzolta a város vendégeit.   Galéria
 
 
 
 
 
 
Székesfehérvár egyik első idegenvezetője Kálmán Piroska, aki ma ünnepli a századik születésnapját. A jeles alkalom tiszteletére belvárosi otthonában köszöntötte őt fel a miniszterelnöki gratuláló emléklappal és Fehérvár ajándékaival Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő.

Órákat tudna mesélni élményekben gazdag életútjáról, ma is kiváló memóriával rendelkezik, beszél németül, angolul, franciául és olaszul. Kálmán Piroska Szegeden született 1922. június 17-én, Debrecenben tette le a felsőfokú kereskedelmi érettségit. Dolgozott Budapesten és Berlinben is élt, itt élte meg a második világháború végét 1945-ben. Székesfehérváron a Balatoni úton egy tiszti bérlakásban lakott a szüleivel.

Az idegenforgalom szerveződése 1960-tól indult el Székesfehérváron. Kálmán Piroska a textilfestő munkáját otthagyva választotta az idegenvezetői pályát, még ugyanebben az évben letette a szakmai, egy évvel később pedig a IBUSZ vizsgát. Mint mesélte, sokat utazott privát és a hivatásából kifolyólag is, húsz országban járt, külön öröm, hogy eljuthatott Izlandra, Buenos Airesbe, Flordiába, de járt Moszkvában és Leningrádban is. Székesfehérváron rengeteg csoportot kísért, mintegy 50 évig volt a város elismert idegenvezetője. Ma is nagyra becsüli a Rác utcát, 10 évig a Rác-templom idegenvezetője is volt.

Piroska néni az édesapjától örökölte a memóriáját, jól emlékszik számokra, nevekre, a dolgok apró részleteire. Életkorához képest jó egészségnek örvend, a mindennapi teendőiben, a társalgásban többen is segítik, támogatják őt. Boldogan, régi bútorokkal, emlékekkel körbevéve él abban a Mátyás király körúti lakásban, melyet a várostól kapott, és amelyet ma is nagyon szeret. Nem házasodott meg és gyermeke sem született, egyetlen élő rokona az unokaöccse, aki Londonban lakik, és aki személyesen köszöntötte fel a 100-dik születésnapon. A jeles jubileum tiszteletére Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő gratulált az ünnepeltnek a város közössége nevében, és adta át számára a miniszterelnöki gratuláló emléklapot és Fehérvár ajándékait.

 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.  

Szöveg: Havasi Tímea 


Fotó: Kiss László
 


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.