Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – bemutatták Szabados György új tanulmánykötetét

2022.06.17. 19:02
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 17. (péntek) 
Új tudományos sorozat indul.      Galéria  
 
 
 
 
 
 
A Hiemer-házban mutatták be pénteken Szabados György „Emlékezetes régiek – régiekről emlékezők – történelmi és historiográfiai tanulmányok az Árpád korról” című új kötetét. Ezzel a kiadvánnyal egy új, tudományos sorozatot indított útjára a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont. Az eseményen Kulcsár Mihály, a Kutatóközpont igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Takács Miklós DSc régész, egyetemi tanár mutatta be, illetve méltatta a munkát.

A kötet Szabados György válogatott történelmi és historiográfiai tanulmányain keresztül vezeti be az olvasókat a IX–XIII. századi magyar múlt és a rá vonatkozó emlékezet egy-egy fejezetébe. A tudományos írások közül van, amelyik tavaly készült, de akad olyan is, amelynek első kidolgozása közel 20 éve történt. A szerző a bevezetőben jegyzi, hogy egyetlen írását sem illesztette be a kötetbe változatlan formában, hanem ismereteinek bővülése vagy a hiányosságok kiköszörülése okán módosította a korábban leírtakat, így a tanulmánykötet szövegei a 2021. évi tudását tükrözik.

A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont gondozásában megjelent tanulmánykötetet a Hiemer-ház Báltermében mutatták be pénteken. Kulcsár Mihály igazgató bevezetőjében elmondta: egy intézmény és egy tudományos kutató életében is nagy eredmény egy új kiadvány megjelenése. A 16 tanulmányból álló kötettel egy új, tudományos sorozatot indít a Kutatóközpont.

Azért hoztuk létre a Kutatóközpontot, hogy ápoljuk Siklósi Gyula emlékét, szellemiségét, és ilyen típusú tanulmánykötetek megjelentetésével bizonyítsuk, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik a város történelme vonatkozásában.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, fontos megbecsülnünk azokat az embereket, akik tudományos alapossággal gondozzák Székesfehérvár történelmét, feldolgozzák egy-egy fejezetét, majd nyilvánosságra hozzák a munkáikat. Forgathatóvá teszik a köteteket a szakmának és azoknak is, akik lokálpatriótaként fogékonyak a város történelmére, történetére.

A kötetet és annak szerzőjét Takács Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Bölcsészettudományi Kar – Régészettudományi Intézet egyetemi tanára méltatta. Elmondta: az 51 éves Szabados György tudományos publikációs listáján 156 tétel szerepel, ami igen magas szám. A sokat író történész számos új meglátással jelentkezik a munkáiban, hatásosan érvel, és az érveit hatásosan meg is védi, szakmai hozzászólásaira az igényesség mellett a humor és a fiatalos lendület egyaránt jellemző. A tanulmánykötetek minden esetben a kutató egy-egy munkásságát zárják le, ezért is fontos a most megjelent kiadvány.

A tanulmánykötetet a Megyeház utca 17. szám alatti Kutatóközponton keresztül lehet igényelni.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Kiss László

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.