Bemutatták a székesfehérvári királyi bazilika építéstörténete sorozat legújabb kötetét

2022.06.18. 14:27
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2022. június 18. (szombat)
 
 
 
 
 
 

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Balassi Kiadó gondozásában megjelent Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis sorozat legújabb kötetét. Szabó Zoltán A székesfehérvári királyi bazilika építéstörténete II/3 cím könyvét Buzás Gergely régész-művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Hiemer-ház báltermében rendezett eseményen.


A székesfehérvári királyi bazilika történetét bemutató sorozat, az Ecclesia Beatae Mariae Virginis Albaeregalis újabb kötettel bővült. A sorozat harmadik kötetében Mátyás király korától az 1800-as évekig tekinti át a bazilika építéstörténetét Szabó Zoltán, aki élete nagy részét a székesfehérvári bazilika maradványainak dokumentálására és építésztörténeti kutatására szentelte. A kötet ünnepélyes bemutatóján Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, Szabó Zoltán építészettörténész sorozata is hozzájárul ahhoz, hogy a város és a nemzet méltóképpen készüljön fel 2038-ra, az államalapító halálának ezeréves évfordulójára. „Tudatosan arra törekszünk hosszú évek óta, és ebben nagyon sok támogatást kapunk, hogy az egykori koronázó bazilika területének hányattatott múltja mellett a jövőjével foglalkozzunk, és ráirányítsuk erre a figyelmet. Minden egyes lépés, ami a Nemzeti Emlékhelyen történik, az ilyen kötetek megjelenésétől a koronázási szertartásjátékokon keresztül az ünnepségekig - beleértve az Árpád-ház kiállítást is -, minden abba az irányba kell, hogy hasson, hogy ezzel a területtel foglalkozunk kell. Ez a mi közös felelősségünk.”

A köszöntőt követően a szerző adott egy rövid áttekintést a könyv tartalmáról, majd Buzás Gergely régész-művészettörténész ajánlotta a kötetet az olvasók figyelmébe. Mint mondta, Szabó Zoltán a templom korai periódusait taglaló művei elkészülte után vállalkozott a bazilika késő gótikus időszakának feldolgozására is. Ez a most megjelent munka hatalmas forrásanyagot tár az olvasó elé. A másfél évszázada folyó ásatások során feltárt falak, rétegek, régészeti jelenségek sokaságán túl késő középkori írott források és nagyszámú kora újkori ábrázolások szolgáltatják azt az alapot, amelyre a szerző következtetései és rekonstrukciói épülnek. Ez a monumentális adattár minden bizonnyal a mű legfontosabb és legidőtállóbb része, ami a jövő kutatói számára megkerülhetetlenné teszi ezt a könyvet, ha bármilyen megállapítást akarnak tenni a késő középkori székesfehérvári bazilikáról.  Soóky Andrea, a Balassi Kiadó Kft. igazgatója örömét fejezte ki a könyv megjelenése kapcsán, amely nemcsak az építész szemével láttatja az egykori bazilikát, hanem áttekintést ad a kor művészetéről, kultúrtörténetéről.

Az eseményen rövid bemutatót tartott az Alba Innovár által meghirdetett Minecraft építőverseny városi különdíjas, arany kategóriás csapata, az Alapítók. Salamon Kristóf, Tiber Barna, Kasó Panna Zoé, Kasó Péter Gergő a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikát építette fel a virtuális térben.

A könyvbemutatón készült fotók letölthetőek a Galériából.


Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.