Hajnali bolygószemle a Királyok parkjában

2022.06.19. 11:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 19. (vasárnap) 
 
 
 
 

Száznál is többen gyűltek össze szombatról vasárnapra virradóra a Palotavárosi tavaknál, hogy a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló munkatársainak segítségével megnézzék a Naprendszer bolygóinak különleges együttállását. Az érdeklődők pirkadatig kémlelték az eget.

A Naprendszer összes bolygóját időnként egyszerre lehet látni az égen, a mostani bolygóegyüttállás azonban azért volt különleges, hiszen a jelenség során a Naptól mért távolságuk szerint láthatóak az objektumok. A szakemberek szerint hasonló együttállás valószínűleg csak 2161-ben következik be, éppen ezért a csillagászat szerelmesei nagy érdeklődéssel várták az eseményt. A legérdekesebb látványra június 24-én, Zalaegerszegről nézve lehet számítani: öt szabad szemmel is látható, valamint kettő távcsővel megfigyelhető bolygó egyszerre lesz fent a hajnali égen. A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló csillagászai közös bolygónézést szerveztek a jelenség megcsodálására vasárnap hajnalban.

A palotavárosi Királyok parkjába érkezőket felhőtlen nyári égbolt, valamint négy távcső fogadta. Banc Roland, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló munkatársa elmondta, a park dombjáról is látható bolygóegyüttállás látványosságát az adta, hogy a Merkúr, a Jupiter, valamint a Szaturnusz is szabad szemmel, egymás mellett látható volt a hajnali órákban. Mint elhangzott, a most látható bolygók többsége az év többi időszakában is időről időre látható, de ebben a sorrendben csak nagyon ritkán. A távcsövek előtt sorban állók közül többen saját eszközökkel, csillagtérképes applikációval felszerelkezve érkeztek az eseményre. Aki esetleg lemaradt volna a szervezett, távcsöves megtekintésről, a következő egy hétben még észlelheti a Naprendszer bolygóinak érdekes együttállását. A szakemberek szerint körülbelül június 26-ig lesz érdemes kémlelni az eget.

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló szeptembertől ismét megtartja őszi bemutató időszakát a Fürdő sori épületében. A csillagászok elmondták, senkit se riasszon el a mostani, hajnali időpont: az őszi időszakban kora este kezdődnek a bolygószemlék. Ezeken az alkalmakon a Holdon kívül megnézhető lesz a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz is.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

                                                                                -VÉGE-

 

Fotó: Kiss László 

Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.