Hagyományok, újdonságok, minden eddiginél több mester lesz a szombati Tűzzel-Vassal Fesztiválon

2022.06.20. 13:07
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 20. (hétfő) 
A megnyitó 10 órakor kezdődik a szerb templom udvarán.
 
 
 
 
 
 
 
Ismét kinyílik a Rác utca, június 25-én, szombaton rendezik meg a XVIII. Tűzzel-Vassal Fesztivált. A késesek, késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozójára több mint 60 mester érkezik, kézműves bemutatók, interaktív foglalkozások, színpadi programok, minőségi portékákat kínáló vásár várja az érdeklődőket az utcában és a Szerb-Ortodox Templom Udvarán.

Nagykorúvá válik szombaton a Tűzzel-Vassal Fesztivál, amely közel két évtizede a Zichy ligetből indult útjára, akkor mindössze 5 mester részvételével. Az évek során egyre növekvő érdeklődés övezte a programot mind a mesterek, mind a látogatók részéről. Idén minden eddiginél többen jönnek, összesen 64 késes, késkészítő, illetve kovácsmester jelezte részvételét az ország minden szegletéből, valamint Szlovákiából és Csehországból. A központi téma a konyhai kiskés lesz, újdonság, hogy jönnek késalapanyag-gyártók és történelmi fegyvereket, sisakokat és páncélzatot készítő mesterek is – mondta el a beharangozó sajtótájékoztatón Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke.

Az Aranybulla Emlékévhez, a 800 éves évfordulós programsorozathoz kapcsolódva lesz különleges fotózkodás, és középkori játszóház királyfiknak, királylányoknak. Kinyílnak a Rác utca portái, ahol bemutatókat, múzeumi tárlatvezetést, Asszonyműhely foglalkozásokat tartanak, és kiállításon mutatják be az Egyesület 11 szakkörének elmúlt egyéves munkáját. Kovácsmesterek tartanak élő bemutatót a Rác utca két végén, most először Debrecenből érkezik egy szalagcsiszoló- és késkészítő gépeket gyártó cég, a vásárban pedig kizárólag a késesek, kovácsok portékái és az egyesületi tagok munkái lesznek kaphatóak. A fesztivál ideje alatt két zsűri fog működni: a Hagyományok Háza által delegált bírák a zsűrizésre beadott fémtárgyakat minősítik, és idén először külön bírálják a fazekasok és a késkészítők munkáit.

Az Egyesület a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal partnerségben készül a fesztiválra. A Szerb-Ortodox templom udvarán felállított színpadon az ebédszünet kivételével folyamatosan lesznek programok. Kiemelt eseményként 13.30 órakor dr. Varga Tibor jogtörténész tart előadást a 800 éves Aranybulláról. Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette, 14.30 órától kb. egyórás koncertet ad a Poklade zenekar, Harkányból pedig jön egy szerb ételeket készítő vendéglátós.

A Tűzzel-Vassal Fesztivál megnyitója 10.00 órakor kezdődik, melyen többek között Lehrner Zsolt alpolgármester vesz részt az Önkormányzat részérő. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár számára a fesztivál unikális, kiemelt esemény, ahol a szakmaiság és a városlakók, a turisták érdeklődése ötvöződik. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki az Egyesület és a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat munkájáért, együttműködéséért.

A fesztiválra a belépés díjtalan, a részletes programot az Egyesület honlapján és közösségi oldalán találjuk.


 

–       Vége –

 

Szöveg: Havasi Tímea


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.