Tervekkel tele – A 90 éves Buday Imre Eleknét köszöntötték

2022.06.20. 16:13
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. június 20. (hétfő) 
 
 

A 90 éves Buday Imre Elekné korát meghazudtoló fittséggel és lelkesedéssel éli mindennapjait. Vallja, hogy mindig kellenek célok az életben, ezért a következő évekre is tele van megvalósításra váró tervekkel – számolt be róla a hétfő délutáni köszöntésen.

Buday Imre Elekné, vagy ahogy a család és a barátok szólítják, Irma néni 90 éves korára sem vesztett a lendületéből. Születésnapján dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte, akik átadták neki a város ajándékait és a miniszterelnöki oklevelet. A takaros felsővárosi házat, melyben a famunkák néhai férjének kezei által készültek, rengeteg emlék, családi portré díszíti. Ahogy Irma néni fogalmazott, ami sokak számára kacat lehet, benne kedves emlékeket idéz fel, éppen ezért minden apróságot gondosan megőriz. Néhai férjét akkor ismerte meg, amikor Buday Imre Elek a Börgönd repülőtéren szolgált katonaként. Hosszú évtizedeket töltöttek együtt, gyakran meglátogatva a férfi szülővárosát, Sátoraljaújhelyt, melynek környékén nyugdíjasként is rengeteget kirándultak.

Irma néni a korát meghazudtolóan aktív életet él, napi rutinja folyamatosan mozgásban tartja: már fél ötkor bekapcsolja a rádiót, elolvassa a napi újságot, majd főz, vagy kertgondozással tölti az idejét. A mai napig szereti maga intézni a bevásárlásokat is, hiszen így saját maga meggyőződhet az áruk minőségéről. Örömmel mesélte, hogy az ilyen bevásárlások alkalmával mindig kedves, előzékeny emberekkel találkozik, akik nem hagyják cipekedni. Hálás feladatként, napi elfoglaltságot jelent számára a családdal való időtöltés is. A nyári szünetben rendszeresen várja az unokákat finom ételekkel. Ahogy beszámolt róla, a pörkölt nokedlivel és a krumplis tészta még mindig nagy kedvenc.

A 90 éves idős hölgy vallja, hogy mindig kellenek célok az életben. A napokban például a néhány éve Székesfehérváron is fellépő Klezmer Band koncertjére kapott jegyeket. Régóta szerette volna meghallgatni az együttes hagyományos, Dohány utcai Zsinagógában megrendezésre kerülő koncertjét, így a következő hónapokban erre is sort kerít. A következő évek céljai között szerepel még a debreceni Nagyboldogasszony-templom megnézése, valamint ellátogatni Tatára, a vadlúd sokadalom idején.

A köszöntésen készült fotóinkat Galériánkból letöltheti.

 

-VÉGE-

 

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.