Bakonyi 70 – barátai, kollégái és tisztelői köszöntötték az irodalmárt

2022.08.01. 08:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. augusztus 1. (hétfő) 
 
 

70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Szent István Művelődési Házban szombaton este dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténészt, akinek életművét kollégái méltatták. Az est meglepetéseként a születésnapos átvehette azt a kötetet is, amit a jeles évforduló alkalmából adtak ki és barátainak köszöntőit tartalmazza. 


Megtelt szombaton este a Szent István Művelődési Ház, ahol dr. Bakonyi István irodalomtörténészt köszöntötték barátai, kollégái és tisztelői. 

Dr. Bakonyi István
Kovács István néven született Székesfehérváron 1952. július 30-án. Gyermekkorát a Fejér megyei Bodajkon töltötte, ott tanult az általános iskolában 1958-1966 között. A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban, angol tagozaton érettségizett 1970-ben. 1976-ban szerzett magyar–angol szakos diplomát a Pécsi Tanárképző Főiskolán, többek között Bécsy Tamás tanítványaként. Középiskolai magyar szakos diplomáját az ELTE-n szerezte meg 1980-ban. Bölcsészdoktori disszertációját 1984-ben írta. Vérbeli tanárként pályája során valamennyi iskolatípusban tanított, az általános iskolától az egyetemig. Irodalmi pályafutása során az Árgus főszerkesztő-helyetteseként és a Vörösmarty Társaság elnökeként is tevékenykedett. Jelenleg a Csóri Sándor Társaság elnöke.

Az ismert irodalmárt születésnapján elsőként Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, aki felidézte, hogy a város utcáin sétálva gyakran találkozik Bakonyi tanár úrral, akivel két téma biztosan szóba kerül a beszélgetések során, amelyek közös eleme az irodalom:
"Leggyakrabban elkészült új kiadványokról és azok megjelentetéséről van szó, illetve olyan jeles évfordulók megünnepléséről, amely irodalmi nagyjainkhoz kötődik..." Cser-Palkovics András polgármester felidézte azt is, hogy Bakonyi István nemcsak irodalmárként teremtett értéket, de a városban rengeteg embernek adott éltre szóló útmutatást is, tanárként: "Bakonyi tanár úr itt van velünk, becsüljük őt meg nemcsak akkor, amikor születésnapja van, hanem a szürke hétköznapokon is. Mert neki - és annak a közösségnek is, aminek ő szerves része – köszönhetjük, hogy ebben a városban nem maradnak el azok az évfordulók, amik a költészethez és az irodalmi élethez kapcsolódnak, és azon belül pedig nem marad el a költők és írók munkásságához kapcsoló szakmai, tudományos feldolgozás."

Bakonyi Istvánt 2015-ben Bodajk város díszpolgárává választották, születésnapján pedig Bodajk polgármestere, Wurczinger Lóránt tiszteletbeli "Bakonyivá" is avatta.

"Ha olyan személyekről beszélhetünk, akik meghatározzák az életemet, akkor most büszkén mondhatom, hogy Bakonyi István egy ilyen személy. Tudásával, retorikai készségével úgy adja át az ismereteket és értékeket, hogy közben érthető marad az olvasó számára"
 - fogalmazott Wurczinger Lóránt. Bodajk polgármestere természettudományokhoz, geográfiához vonzódó emberként az ünnepségen feltette a "Bakonyi-e a Bakonyi Kovács?" kérdést is, hiszen István családja Bodajkon a tó környékén élt, ami a polgármester szerint az árok- rész, így legfeljebb "Árki" lehetne. A polgármester a jelenlevők derültsége közepette a megbecsülés jeleként azonban tiszteletbeli "Bakonyivá fogadta az ünnepeltet...

Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító, publicista
a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának elnökeként az Írószövetség nevében köszöntötte az ünnepeltet és felidézte első találkozásukat is. Elmondta, hogy 2007-ben találkoztak először egy fehérvári konferencián, ahol Bakonyi István elnökölt. Az egyik előadót felvezetve rosszul mondott egy évszámot, a mikrofonhoz lépő előadó kijavította ezt a tévedést, ekkor pedig István ültéből megemelkedve frappánsan csak annyit mondott, hogy "Ó, ez volt életem első tévedése..." Zsille Gábor ekkor gondolt először arra, hogy meg kell ismernie őt...

Péntek Imre költő, kritikus, újságíró 
arról szólt, hogy egy olyan pályafutáshoz, mint Bakonyi Istváné a szorgalom mellett tehetség is szükségeltetik.
Szólt arról is, hogy az ünnepelt tanári pályája a legszélesebb horizonton teljesedett ki, 2016-ban pedig már 27 kötetet jegyzett különböző kiadók által, jelezve, hogy mindig megtalálta a feladatát, elsősorban hűsége révén, hiszen megtermékenyítő szeretettel viszonyult mindig a szülői tájhoz, Bodajkhoz és Székesfehérvárhoz. Péntek Imre szólt arról is, hogy a tehetséggondozás terén is kiemelkedőt alkotott Bakonyi István, hiszen az ő szemének, figyelmének köszönhetően számos tehetség indult el a pályán, tudták megformálni arculatukat, és váltak a megye irodalmának értékes szereplőivé.

Petőcz András József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas író, költő
a Kodolányi János Főiskolán volt az ünnepelt tanártársa. Köszöntőjében azt idézte fel, hogy Bakonyi tanár úrral egy napon voltak az óráik és a szünetekben ott üldögéltek a tanáriban viccelődve, jókedvűen. "Egy húron pendültünk, egyformán gondolkodásunk zsigeri volt és nem a világszemléletünkből fakadt. Ez a barátság sokkal több lett az évek során, erős, mély barátság és közös gondolkodás. Elsősorban azt köszönöm neki, hogy úgy tudja megközelíteni a műalkotást - a kortárs és a klasszikus szerzőket is - hogy mintegy azonosul velük, beleéli magát a műbe, a szerzőből kinézve értékeli az adott műalkotást, ezért történhet meg az, hogy nagy beleérző képességgel képes arra, hogy felmutassa a műben ottlévő rejtett értékeket."

Az ünnepeltet köszöntötte Dr. Ködöböcz Gábor az Agóra folyóirat főszerkesztője is ,aki az egri barátok üdvözletét tolmácsolta. Az esten Cserta Gábor zenekara játszott. Az ünnepség végén a születésnapos átvehette azt a kötetet is, amit a jeles évforduló alkalmából adtak ki és barátainak köszöntőit tartalmazza. Bakonyi István katartikus élménynek nevezte, hogy ilyen sokan jöttek el a Szent István terembe.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.

                                                      - Vége -
Szöveg: Gáspár Péter
Fotó: Bácskai Gergely

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.