Hamarosan kész a Koronázási Szertartásjáték díszlete

2022.08.01. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. augusztus 1. (hétfő) 
 
 
 

Már épülnek a 22 méter magas tornyok, és hamarosan megkezdődik a lelátó összeszerelése a Koronázási Szertartásjáték helyszínén. A Nemzeti Emlékhelyen záruló egy évtizedes programsorozat utolsó bemutatóján III. András élete, uralkodása elevenedik meg a színpadon. Mint ahogy eddig minden évben, idén is nagy odafigyeléssel, régészek által készített térkép alapján építik fel a nagyszabású előadás díszletét, vigyázva a műemlékekre – hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón hétfőn.


Az Aranybulla Emlékévben zárul a Koronázási Szertartásjáték egy évtizedes előadássorozata. Az utolsó előadás III. András király uralkodása mellett feleleveníti az Árpád-ház teljes történetét. Az előadásokra, amelyek augusztus 19-én, 20-án és 21-én 21 órakor kezdődnek, már megkezdődtek az előkészületek. A színpad és a díszlet építését, úgy, mint az elmúlt években, idén is közös szakmai egyeztetésen beszélték meg a Szent István Király Múzeum régészei és a Vörösmarty Színház díszletépítői.

A hétfői sajtótájékoztatón Bajkó György műszaki vezető elmondta, a záróelőadás díszlete eltér az előző évekétől. Az egykori bazilika helyén négy torony emelkedik a magasba: a 20 méter magas két első toronyban, a harang alatt helyezkednek majd el a kórusok, zenészek és a színpadtechnikát irányítók. A nézőteret a színpaddal szemben kezdik el építeni a napokban.

A színpad építése kapcsán a kezdetek óta összehangolt munka zajlik a Szent István Király Múzeum régészei és a Vörösmarty Színház között – hangsúlyozta Pokrovenszki Krisztián. Az igazgató beszélt arról, hogy a műemlékek védelme érdekében készült az az alaptérkép, amelyen Biczó Piroska, a területen utoljára ásatást végző régész meghatározta azokat a pontokat, ahol felállítható a díszlet, és nem veszélyeztetik a műemléki elemeket. Ennek alapján tervezi meg az építést a színház, amelyet a múzeum régészei is folyamatosan figyelemmel követnek.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az augusztusi előadások kapcsán további programokban működik együtt a két kulturális intézmény: a szertartásjátékra váltott jeggyel ingyenesen megnézhető a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítás, valamint augusztus 19-én, 20-án és 21-én különleges, szubjektív tárlatvezetést tartanak a darabban szereplő színművészek a múzeum kiállítóhelyein.

További információ a  www.koronazas.hu oldalon olvasható.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából. 

 


                                                  - Vége -

szöveg: Csordás Csilla
fotó: Bácskai Gergely

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.