Együttműködési megállapodás erősíti az opolei és a székesfehérvári könyvtár szakmai kapcsolatát

2022.09.15. 15:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 15. (csütörtök) 
Tapasztalatszerzés céljából járt itt a lengyel delegáció.    Galéria
 
 
 
 
 
 
Együttműködési megállapodást kötött a Vörösmarty Mihály Könyvtár és az opolei Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtár a két intézmény között húsz éve fennálló szakmai kapcsolat erősítésére. A lengyel vendégek hétfő óta tartózkodnak a városban, az elmúlt napokban vidéki közművelődési intézményeket és nevezetességeket látogattak meg. Csütörtökön a Vörösmarty könyvtár munkájával ismerkedtek.

A két könyvtár 2002-ben kötött együttműködési megállapodást a szakmai tapasztalatcsere céljából. A pandémia előtt váltott években látogatták egymást a 3-4 fős intézményi delegációk. A mostani megállapodás az együttműködés felfrissítését, megerősítését, újabb tanulmányutak szervezését jelenti, melyek keretében a könyvtáras szakma képviselői ismerkednek az intézmények működésével, újdonságaival, sor kerül dokumentumcserére és minőségi kiadványok, könyvek ajándékozására is.

Az opolei Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtárból négyfős küldöttség érkezett a héten. Vidéki könyvtárak és nevezetességek meglátogatása után csütörtökön szakmai előadásokon vettek részt a Vörösmarty könyvtár Olvasótermében. A találkozón Székesfehérvár Önkormányzata nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a vendégeket, mint mondta a szakmai program  Székesfehérvár és Opole városok, valamint Fejér megye és Opole vajdaság közötti testvérkapcsolat szempontjából is nagyon fontos, mivel az intézmények jelentik a bástyákat a jó együttműködéshez.

Németh Szilvia, a VMK gyermekrészlegének munkatársa a mindennapi működésről számolt be. Mint mondta, legfőbb feladatuk, hogy a kisgyermekek, a családok számára minőségi irodalmat és programokat biztosítsanak. Az ismeretterjesztés által kinyílik a világ a gyerekek előtt. Nem csak helyben, de online módon is szolgáltatnak.
Farkas Edit vezetőként a VMK Helyismereti és Digitalizálási Csoport munkáját mutatta be. Elmondta, hogy összesen 108 településen szolgáltatnak, helyi információkat és dokumentumokat gyűjtenek a múltra és a jelenre vonatkozóan egyaránt. Legfontosabb tevékenységük a sajtófigyelés, a rendszeres és módszeres anyagfeldolgozás az 1970-es évektől napjainkig.
Vati Éva az 2015-ben indul KönyvtárMozi szolgáltatásról beszélt, melynek célja az értékközvetítés, a magyar filmkultúra bemutatása azokon a településeken, ahol már nem működik filmszínház. A KönyvtárMozi kecskeméti központtal, a folyamatos fejlődésnek köszönhetően, ma már sok településen működik. A szolgáltatást csak beiratkozott olvasók vehetik igénybe.

Az előadásokat követően Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója és Magdalena Mączyńska, az Emanuel Smolka Vajdasági Közkönyvtár osztályvezetője írták alá az együttműködési megállapodást. Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus karnagya  egy új, lengyel-magyar összművészeti albummal ajándékozta meg a vendégeket.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 


 

 

Szöveg: Havasi Tímea 

Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.