Petőfi-busz a Belvárosban – Egész hétvégén látogatható interaktív kiállítás

2022.09.16. 12:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 16. (péntek) 
 
 

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as évet az Országgyűlés Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Ennek keretében számos programmal és kiállítással készül a Petőfi Irodalmi Múzeum, melynek egyik leglátványosabb eleme a most Székesfehérvárra is ellátogató Petőfi-busz.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében Székesfehérvárra érkezett a Petőfi-emlékév egyik legizgalmasabb kezdeményezése, a Petőfi-busz. A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Petőfi Sándor életútját és alkotói sokszínűségét mutatja be a mindössze néhány négyzetméteres buszban. A járműben a költő versei, útirajzai és személyes tárgyai is előkerülnek. Megjelenik például egy kocsonyás tányér, melyet Petőfi a szomszédjától kapott, de a látogatók felpróbálhatják annak a lila zakónak a másolatát is, amit a költő viselt vándorszínészként.

A Petőfi-buszt pénteken délelőtt iskoláscsoportok vették birtokba. Ottjártunkkor épp a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai ismerkedtek a falakban található rejtett fiókokkal, az interaktív játékokkal és a költő életével. Érdekesség volt a diákok számára, hogy Petőfi Sándor csupán néhány utcára a Városház tértől, a Pelikán Udvarban is dolgozott vándorszínészként. Az esős időben erre pénteken délelőtt nem volt alkalmuk, de a busz mellé kihelyezett ülőhelyeken is lehetőség van elmerülni Petőfi Sándor műveiben.

Fekete Ágnes, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, a busz belső terének adottságai miatt harmonikaszerűen rendezték el a falakat, amelyek számos érdekességet rejtenek: kukucskálók, fiókok és rejtett szekrények segítségével lelhetünk rá Petőfi szellemi örökségére. „Élethelyzeteket mutatunk be, nem kronologikusan haladunk a költő életútján. A kurátorok igyekeztek, hogy minél több információ beférjen a buszba.” – fogalmazott Fekete Ágnes. A busz két hete járja az országot és a tapasztalat azt mutatja, hogy minden korosztálynak informatív, érdekes szórakozást nyújt a kiállítás. A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján található információk szerint a szervezők arra számítanak, hogy a kiállítás hasonlóan sikeres lesz, mint a korábbi években Arany János életét bemutató mozgókiállítás.

A Petőfi-busz egész hétvégén elérhető lesz a Belvárosban. Szeptember 16-án és 17-én a Városház téren, a Harang-emlékmű mellett, majd szeptember 18-án a Várkörúton, a Prohászka Ligetnél. A busz mindhárom napon 10.00 és 18.00 óra között látogatható. A Petőfi-busz befogadóképessége egyszerre 20-25 fő. A tárlaton a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai hasznos információkkal látják el a látogatókat. A szervezetten érkező csoportok előzetesen a +36/20-665-7583-as telefonszámon, vagy a kopcsai.margit@fehervariprogram.hu címen jelentkezhetnek tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglalkozásra.

A Petőfi-buszban készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.