Menő Jövő 2022 – elektromos járművek napja negyedszer Székesfehérváron

2022.09.18. 12:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 18. (vasárnap) 
Megnézhették és kipróbálhatták az érdeklődők a járműveket.     Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
Negyedik alkalommal rendezték meg Menő Jövő címmel az elektromos járművek napját Székesfehérváron, az Európai Mobilitási Hét keretében. A Rákóczi utca és a Várkörút lezárt szakaszán az érdeklődők láthattak és ki is próbálhattak különböző  elektromos autókat és kétkerekűeket, emellett megismerhették az elektromobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatókat. Dr. Cser-Palkovics András polgármester részt vett a rendezvényen és egy tesztvezetésen is.


Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, melyhez idén is izgalmas programokkal kapcsolódott Székesfehérvár. Ennek keretében negyedik alkalommal rendezte meg a Jövő Mobilitása Szövetség és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az elektromos járművek napját Menő Jövő címmel.

Az egész napos program legfontosabb üzenete és célja, hogy az emberek megismerjék azokat az új technikai eszközöket, melyek rendelkezésre állnak a városi közlekedésben. Számos olyan négykerekű és kétkerekű jármű – elektromos kerékpár, motor, roller és autó – van, ami kiegészíti a közösségi közlekedést – fogalmazott Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke. Az érdeklődők nem csak láthatták, de ki is próbálhatták a különféle járműveket, és beszélgethettek a kiállítókkal.

Ugyancsak jelen voltak a járművek üzemeltetését biztosító infrastruktúraszolgáltatók, például a töltést és az otthontöltést üzemeltető vállalkozások. Innovációként bemutattak egy új energiatároló módszert, amely a használt autóakkumulátorok újrafelhasználására épülve, a napelemes rendszerekhez kapcsolódva  jelenthet nagy segítséget.

Kilátogatott a rendezvényre dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Elmondta, hogy a kiállításon látható eszközök és technikák már most jelen vannak, ám a jövőnket biztosan meghatározzák, és nagy előrelépési lehetőséget jelentenek a város számára. Az elektromos autók és autóbuszok csökkentik a zaj- és légszennyezettséget, a technológia érezhetően és komolyan fejlődik. Egyre gyorsul az elterjedése, manapság nagyságrendekkel több elektromos autót használnak az emberek, mint az elmúlt években.

Székesfehérváron jelenleg 9 elektromos autóbusz van, és hamarosan érkezik még három, így ősztől 12 jármű áll a közlekedők rendelkezésére. Emellett folyamatosan épülnek a kerékpárutak és kerékpársávok, melyeket egyre többek használnak. Hamarosan a Rákóczi utcán kezdődik ilyen fejlesztés. „Meg kell tanulnunk együtt élni az új eszközökkel, mert csak így tudjuk megoldani a közlekedési kihívásokat Székesfehérváron.”  – mondta a városvezető, aki köszönetét fejezte ki a programon bemutatkozó valamennyi kiállítónak, és tesztvezetés során próbált ki többféle elektromos autót.

Az Európai Mobilitási Hét programjai szeptember 22-én zárulnak Székesfehérváron.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–     Vége –
 

Szöveg: Havasi Tímea
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.