Baráti hangulatú vetélkedő – sorozatzáró történelemversenyét rendezte az ARNYE

2022.09.21. 11:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 21. (szerda) 
 
 
 

Utolsó alkalommal rendezte meg történelmi kvízét az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület. A versenyre ezúttal is jól felkészültek a csapatok, a baráti hangulatú versengés során mindenki számot adott tudásáról a magyar királyok és az Aranybulla témaköreiben.

Szerdán délelőtt rendezte meg hagyományos történelmi vetélkedőjét az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület a Hiemer-házban. A tíz évvel ezelőtt, a Szent István Emlékévben életre hívott versenyen ezúttal is a magyar történelem állt a középpontban, azon belül is az Árpád-házi királyok, kiegészülve az Aranybulla témakörével. A versenyt a közös érdeklődési kör és a sokszínűség hozta létre – emlékezett vissza Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke köszöntőjében. Mint elmondta, az ARNYE megannyi városrészi és szakmai klubja mindig is fogékony volt a közösségi eseményekre, ez a vetélkedő pedig csak még jobban összekovácsolta a társaságot.

„Történelmi városban történelmi személyekről nagy kihívás vetélkedni. Nagyon örülök, hogy az Aranybulla 800. évfordulójának alkalmából ismét felkészültek a résztvevők és összemérik tudásukat.” – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester, aki az egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából is köszöntötte az ARNYE tagjait.

A csapatok felkészülten, pontosan válaszoltak a feltett kérdésekre. Az első köröket mind a hat csapat, a Rozmaring, a Vadrózsa, a Vízügy 2., a Menőmanók, a Vízipók és a Cappuccino is hiba nélkül teljesítette. A vetélkedőt vezető Fejes Rudolf által feltett kérdésekhez a háromtagú zsűri – Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója és Csetényi Attiláné, az ARNYE elnöke – csupán néhány alkalommal tett kiegészítést.

Utolsó alkalom lévén a díjazás is rendhagyó volt. A csapatok ugyan pontokért versengtek, díjazásban azonban mindenki azonosan részesült: emléklapot és könyvutalványt vehettek át a résztvevők.

Az eseményen készült képeinket Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.