Romhányi-emlékülés és díjátadás

2022.09.21. 20:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 21. (szerda)
 
Az egykori tanítványok és tisztelők idén is szép számmal gyűltek össze
 
 

Egykori tanítványok, barátok és tisztelők gyűltek össze szerdán koraeste Prof. Dr. Romhányi György emléktáblájánál az Oskola utcában. Az orvosképzés kiemelkedő alakja előtt koszorúzással tisztelegtek, majd a Hiemer-házban emlékülést tartottak. Romhányi-díjban idén posztumusz Dr. Brasch Hilda, valamint közösen a Dr. Szikra Lenke –  Dr. Székely Iván házaspár részesült. 

 

Prof. Dr. Romhányi György 1905-ben született a Fejér megyei Száron.  A helyi elemiben kezdett tanulni, majd a székesfehérvári Ciszterci Rendi Szent István Katolikus Főgimnázium növendéke lett. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultásán folytatta. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének katedráján teljesedett ki pályája, oktatói tevékenységét a hallgatók iránti feltétel nélküli szeretettel és a szigorúságban is inspirálni tudással jellemzik. Utánozhatatlan előadóként tartják számon, hallgatóival a személyes kapcsolat kialakítására törekedett.  Mint tanítványai vallják: szakmaiság, emberség, humor, sőt a művészetek ismerete és népszerűsítése terén sem volt párja. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban az auditórium elnevezésével tisztelegtek Romhányi professzor emléke előtt, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermének falán pedig a Magyar Orvosi Kamara tiszteletének jeleként emléktábla hirdeti örökségét. Emlékére évről évre összegyűlnek tanítványai, barátai és tisztelői.

Az Oskola utcai táblánál kezdődött a megemlékezések sora szerdán délután. Az egykori tanítványok képviseletében Dr. Gógl Árpád korábbi miniszter és Dr. Simon Kornél professzor, a Magyar Orvosi Kamara nevében Dr. Eigemann Éva, Dr. Móricz István és Dr. Kovács Krisztián megyei elnök, míg a MOK Képzési Alapítványa képviseletében Dr. Halász Judit és Dr. Derényi Gábor koszorúzott.

A Hiemer-házban emléküléssel folytatódott a program, ahol Dr. Derényi Gábor köszöntötte a résztvevőket – külön kiemelve Dr. Bucsi Lászlót, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját és a Romhányi professzor szülőfalujából, Szárról érkezett vendégeket is.

Elsőként Dr. Solt Istvánról, a szervezet idén februárban elhunyt alapítójáról, a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének korábbi alelnökéről, nyugalmazott osztályvezetőről emlékezett meg. Mint mondta, „Solt főorvos úr részese lehetett sok ezer beteg gyógyulásának, és sok beteg, illetve tanítvány fog emlékezni a gyógyító munka során szerzett és átadott tapasztalataira és tanácsaira.”

A Prof. Dr. Romhányi György-díjat 1999 óta évente egyszer ítélik oda Fejér megyei orvosoknak. Az idei esztendőben posztumusz Dr. Brasch Hilda, valamint – rendhagyó módon, közösen – a Dr. Szikra Lenke és Dr. Székely Iván házaspár részesült az elismerésben.

Dr. Brasch Hilda 1980 januárjától – Dr. Gógl Árpád és Dr. Solt István hívására – csatlakozott a Székesfehérvári Megyei Kórház Belgyógyászatához. Szakmai tevékenységének kiemelkedő eredménye a nefrológiai fekvőbeteg és gondozási hálózat kialakítása, amely régiós szinten biztosította a vesebetegek korszerű szemléletű gyógyítását. Csendes, nagy munkabírású, betegcentrikus és kitűnő szakmai képzettségű személyisége, fájóan korai halála miatt, sokaknak hiányzik.

Az emlékülésen Dr. Szikra Lenke és Dr. Székely Iván – az idén közösen díjazott orvos házaspár – rövid előadás keretében ismertette szakmai pályafutását.

„Ha felmerül bárkiben kérdés, hogyan lesz valakiből mikrobiológus, nos, házasságkötés révén.” – osztotta meg a hallgatósággal egykori pályaválasztásáról Dr. Szikra Lenke. 1971-től nyugdíjazásáig egyetlen munkahelyen, a Fejér Megyei KÖJÁL, majd ÁNTSZ kötelékében végezte hivatását, több lépcsőfokot követően regionális mikrobiológiai szakfőorvosként is szolgálva a gyógyítás ügyét.

Dr. Székely Iván Székesfehérváron született és diplomaszerzése után városunkba tért vissza. Orvosi pályáját a székesfehérvári kórházban kezdte és nyugdíjba vonulásáig ez volt az egyetlen munkahelye, mégis hosszú és nagyon színvonalas szakmai utat járt be. Mint fogalmazott, a Belgyógyászaton mindent gyógyítottak, a technikai és eszközbeli szűkösség közepette is. Specializációja után a gasztroenterológia, főként pedig az endoszkópia, a gyulladásos bélbetegségek és a helicobacter pylori váltak működési területévé. Ez utóbbi esetében szakmailag is összekapcsolódott tevékenységük feleségével.

„A helicobacter felfedezését követően életem hites párja arra ösztönzött, hogy próbálkozzunk meg a helicobacter pylori tenyésztéssel. (...) Tudomásunk szerint az országban a fehérvárin túl más laboratóriumnál nem sikerült ezt az eredményt, mint nálunk elérni. Izolálni ugyan tudtak helicobacter pylorit, de rendszeres rezisztenciavizsgálatokat  - mint amiket mi végeztünk - már nem tudtak végezni. Ezért laboratóriumunk arra is vállalkozott, hogy az ország más területeiről származó betegek mintáit is megvizsgáljuk. Így referencialaboratórium lettünk.” – számolt be előadásában Dr. Szikra Lenke. Összegzésként pedig úgy fogalmazott: a mikrobiológia az orvostudomány nagyon szép területe, ami sok izgalommal, sok kihívással, némi örömmel és némi sikerrel is jár.


A tudomány fele játék, fele szenvedés – idézte Romhányi professzort Dr. Székely Iván, kiemelve, hogy saját bevallása ő az előbbit élvezte mindig – és élvezi ma is – hivatása során. „Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, konstatálhatjuk, hogy az orvostudomány borzasztóan sokat fejlődött. Ezzel párhuzamosan szemléletünk is kicsit átalakult. Azonban azok az alapelvek, amelyeket Romhányi professzor vallott és tanított: felkészültség, szakmai alázat, empátia, a beteg ember méltóságának tiszteletben tartása – változatlanul érvényesek! Igyekeztem képességeim szerint a munkámat ennek szellemében végezni. Azt remélem, ha Romhányi professzor úr most felülről végignézne rajtunk, talán ő is úgy gondolná, hogy nem dobtuk el a zászlót!” – zárta gondolatait.


A hagyományos éves találkozó idén is a tanítványok és tisztelők számára közös origót jelentő professzor személyiségét felelevenítő filmvetítéssel zárult.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.

                                                      - Vége -Szöveg: Stettler Zsuzsanna
Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.