Székesfehérvárra látogatott az Egyiptomi Képviselőház főtitkára

2022.09.22. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. szeptember 22. (csütörtök)
 
Egy leendő testvérvárosi együttműködés is bejelentésre került
 
 
 

Egyiptomi küldöttséget fogadott a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester csütörtökön délelőtt. Ahmed Ezzat Manna főtitkár és delegációja a két ország közötti gazdasági, kulturális és oktatási együttműködés erősítésének céljából érkezett Székesfehérvárra. A sajtótájékoztatón bejelentésre került, hogy Székesfehérvár és az egyiptomi Luxor városa hamarosan testvérvárosi szerződést köthet.

Csütörtökön délelőtt Magyarország és Egyiptom Külügyminisztériumainak és parlamentjeinek szervezésében Székesfehérvárra látogatott Ahmed Ezzat Manna tanácsos, az Egyiptomi Képviselőház főtitkára. 2021 januárjától tölti be pozícióját az Egyiptomi Képviselőházban, 2022 februárjától pedig az Arab Parlamentek Főtitkári Szövetségének alelnöki tisztségét is ő viseli. A látogatás apropója, hogy a két ország parlamentje között hamarosan megállapodás köttetik, mellyel az egyiptomi-magyar kapcsolatokat szeretnék erősíteni a felek. Az országok között sok közös pont van kulturális, gazdasági és politikai értelemben egyaránt.

A két ország célja, hogy az együttműködés ne csak állami szinteken valósuljon meg – kezdte nyilatkozatát dr. Cser-Palkovics András polgármester a küldöttség fogadása után tartott sajtótájékoztatón. A megállapodás egyik szegmense a két Parlament közötti szövetség, a másik pedig azon túl a testvérvárosi kapcsolatok létrehozása. „Székesfehérvár közgyűlése egyhangú döntést hozott arról, hogy Luxor városával testvérvárosi megállapodást hozzunk létre.” – jelentette be a városvezető, hozzátéve, hogy a megállapodás várhatóan még idén aláírásra kerül. A polgármester méltatta a Külügyminisztériumok és a Parlamentek munkáját, akiknek a támogatásával lehetőség nyílt felvenni a kapcsolatot a leendő testvérvárossal.

Ahmed Ezzat Manna tanácsos, az Egyiptomi Képviselőház főtitkára elmondta, hogy Magyarország nem ismeretlen az egyiptomi nép számára. Ő maga másodjára jár itt, és valamennyi alkalommal szeretettel fogadták az országban. Örömét fejezte ki, hogy a Luxorral tervezett testvérvárosi megállapodás előrehaladott státuszban van. „A két Országgyűlési Hivatal közötti együttműködés nem más, mint az országok között fennálló szoros kapcsolat folytatása gazdasági, politikai és társadalmi szinten.” - fogalmazott a főtitkár, aki örömét fejezte ki, hogy mostani látogatása során jobban megismerhette az országot. Elmondta, hogy hazaérkezése után rögtön megteszi azokat a konkrét lépéseket, mellyel a két ország közötti együttműködés ügyét segítheti.

Az egyiptomi delegáció a Városházán tett látogatás után sétált a Belvárosban, a napot pedig gyárlátogatás zárta az Ikarus-nál.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.