Zöld Város – Fehérvár Tüdeje: elkezdődött a megvalósítás az Alsóvárosi réten

2022.10.12. 15:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. október 12. (szerda) 
 
 
 

Néhány hete elkezdődtek a munkálatok az Alsóvárosi réten a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje II. ütem TOP-projekt keretében. A fejlesztés célja, hogy egy nagyszabású, a szabadidő eltöltésére és rekreációra is alkalmas erdőt és parkot hozzanak létre. A részletekről a helyszínen szerdán délelőtt, sajtónyilvános bejáráson számoltak be.

A nyár végén elkezdődtek az Alsóvárosi réten a Zöld Város – Fehérvár Tüdeje program II. ütemének munkálatai. Célja, hogy nagyszabású zöld- és rekreációs terület fejlesztés valósuljon meg – szolgálva az itt élőket és ellensúlyozva a város iparának fejlődésével járó környezetterhelést. Az Alsóvárosi rét a székesfehérváriak számára jelenleg is közkedvelt helyszín, rendszeresen járnak ide kutyát sétáltatni, biciklizni, sárkányt eregetni, vagy éppen sportolni. A most megvalósuló fejlesztés során a rét egy részén – az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett – erdő- és parkfejlesztés valósul meg. Többek között sor kerül 868 darab park- és sorfa elültetésre, gyalogos ösvény és sétány, valamint parkolók kialakítására.

A szerdai sajtónyilvános bejáráson a város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester nyilatkozott a projektről. Felidézte, hogy évekkel ezelőtt az Alsóvárosi rét egy ipari beépítésre ítélt terület volt, magántulajdonban. Ezt a Modern Városok Program keretében a város megvásárolta, majd átminősítette zöldterületté, hogy ipari beruházás ne valósulhasson meg rajta. „Fontos, hogy elértük: a jövőre nézve ennek a területnek a beépítésére nincs lehetőség, megmarad egy igazi zöld oázisként Székesfehérvár határában. Ezen a megmentett helyszínen belül képzeltünk egy olyan részt, ami ennek a több mint 100 hektáros területnek 30 hektárját érinti.” – fogalmazott a polgármester, aki elmondta: a további 70 hektáros terület a szakemberek javaslata alapján teljesen érintetlen marad. A beruházás 30 hektárán parkosítás és erdősítés valósul meg, közel 900 fa telepítésével és egy 15 hektárt érintő erdősávosítással. A burkolt felület, mely tartalmazza a parkolót és egy vizesblokkot, a 100 hektárból mindössze 900 négyzetméteres területet érint majd. „Fontos referenciapont, hogy a fejlesztést az a vállalkozás hajtja végre, akik a Sóstó rehabilitációját is végezték.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.

A beruházás összehangolásra kerül a következő nagy útépítési projekttel, a Bakonyi utcai elkerülő építésével – emelte ki a városvezető. Ennek a tervezése befejeződött, várhatóan a következő években, pályázati források igénybevételével valósulhat majd meg, csökkentve ezzel is a Balatoni út terhelését.

Az Alsóvárosi réten zajló beruházás megközelítőleg 2 milliárd forintos, európai uniós forrásból valósul meg, és várhatóan 2023 augusztusában kerülhet átadásra.

Az eseményen készült fotóinkat, valamint a beruházás terveit Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.