A remény színe hirdette a koraszülöttek világnapját

2022.11.17. 19:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY  - 2022. november 17. (csütörtök)
 
 
 
 
 
 
 
Lilába öltözött a Szent György Kórház gyermekosztálya a koraszülöttek világnapján. Az osztály dolgozói lila lufikkal, szalagokkal díszítették fel a falakat, és meglepetésműsorral várták azokat a gyermekeket, akik egykor a vártnál korábban érkeztek, és PICi hősként az újszülött intenzív részlegen erősödtek, fejlődtek.
 
 
 
A koraszülöttek világnapja alkalmából a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztálya színes programmal kedveskedett volt koraszülöttjeinek és szüleiknek. A Gyermekosztály ambulanciáján az aula lilába öltözött, mint ahogy az ott dolgozók is. Egy kedves és szép hagyomány folytatódhatott idén, hiszen az elmúlt három évben nem volt lehetőség a személyes találkozóra. Csicsergő gyerekek, kezükben korapolippal, a nagyobbak lilába öltözve, az apróbbak szüleik karján ülve érkeztek csütörtökön az osztályra. A családok örömmel köszöntötték az orvosokat, ápolókat, nővéreket, akik mosolyogva fordultak oda a gyermekekhez, nevükön szólítva őket.
 
A lila szín a reményt és a hitet jelképezi. A reményt és a hitet az életben, a gyógyulásban és abban, hogy koraszülöttjeink a kezdeti nehézségek leküzdése után egészséges, minőségi életet éljenek - hangsúlyozta dr. Simon Kornélia. A koraszülött intenzív részleg vezető főorvosa elmondta, minden tizedik baba érkezik koraszülöttként a világra. Az életképesség határa a terhesség 24. hete. Jelenleg nyolc babáról gondoskodnak a részlegen, közülük a legkisebb 620 grammos.
 
Míg a kórházban a gyermekosztály, a városban a Vörösmarty Színház épülete öltözött lilába a koraszülöttek világnapján, mondta Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András. A világnapon kiemelt figyelmet kapnak a PICi hősök, az értük küzdő szülők, az egészségügyi szakemberek és gyógypedagógusok, akik azon dolgoznak, hogy a vártnál korábban érkezett baba felnőttként minél teljesebb életet élhessen. Ezért az együttműködésért, összefogásért jár a köszönet.
 
A köszöntőket követően levetítettek egy, az osztály életét bemutató filmet, majd táncbemutatóval, népi gyermekjátszóval, arcfestéssel, jókedvű beszélgetésekkel és Lala Bohóc Doktor vidám rendelésével folytatódott a délután.
 
A világnapon készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.