Közel nyolcmilliós támogatás érkezett az Óbudai Egyetemre a Howmet Alapítványtól

2022.11.21. 16:32
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. november 21. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
 
Újabb „voucher”-átadóra került sor hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Ezúttal a Howmet Alapítvány 2022. évi támogatását jelentették be, amelynek köszönhetően közel 8 millió forintból fejlesztheti az egyetem a robottechnikai központját, valamint a VR és a pneumatikai laborját. 


Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tartott hétfői sajtótájékoztatón mintegy 7.960.000 forintos támogatást jelző szimbolikus csekket vehettek át az egyetem vezetői. A rendezvényen elsőként Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az energiaárak meghatározóak az ipar számára, mégis azt látni, hogy azok a stratégiai együttműködések, amelyek meghatározzák ennek a városnak a fejlődését és a jövőjét, meg tudnak maradni és újabb tartalmakkal töltődnek meg.

„A mostani támogatás is arról szól, hogy a Howmet-Köfém és az Óbudai Egyetem együttműködésének nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van, a cél pedig a diákok lehetőségeinek növelése, és annak az üzenetnek a megfogalmazása a fiatalok felé, hogy van értelme itthon maradniuk, vagy máshonnan idejönniük Fehérvárra, mert ez a város az egyetemét és az iparát tekintve is jó szakmai és egzisztenciális jövőképet tud számukra adni.”
– fogalmazott a polgármester, aki a duális képzésről is szólt, hangsúlyozva, hogy a diákok is megértették ennek jelentőségét, és nem véletlen, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek erre a képzési formára.

Katus István
, a Howmet-Köfém Kft. ügyvezető igazgatója beszédében felidézte, hogy 2016 óta minden évben eljönnek egy csekkel az Óbudai Egyetemre, és ez már a hetedik alkalom, így összességében közel 150 millió forintot adtak azokra a projektekre, amik hozzásegítik a vállalatot ahhoz, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az egyetem falai közül. akiket egyből tudnak alkalmazni. Hozzátette, hogy a gyakorlati tudás erősítése a cél, és továbbra is várja a cég a tehetséges végzősöket. Katus István arra kérte az egyetemet, hogy jövőre is keressék meg a vállalatot olyan projektekkel, amelyeket támogatni tudnak az alapítványon keresztül.

„Hihetetlenül jónak” nevezte a Howmet attitűdjét Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja, kiemelve, hogy példaértékű az a magatartás, amit az egyetem felé tanúsítanak. Hangsúlyozta: a műszaki felsőoktatás olyan műszaki parkkal és infrastruktúrával dolgozik, ahol kizárólag korszerű eszközökkel tudnak jól és korszerűen tanítani, ezért is van szükségük továbbra is erre a fajta „odafigyelésre”.

Dr. Széll Károly
docens rövid előadásában bemutatta azokat a laborokat, amik az utóbbi években létrejöttek: a robottechnikai központot, a VR labort és a pneumatikai labort. A megkezdett munkának már komoly eredményei is vannak, a hallgatók megnyerték többek között a tavalyi FANUC Olimpiát is, ahol a versenyzőknek egy komplex feladatot kellett megvalósítaniuk kilenc órás időkeretben. A versenyen az első két helyezést is sikerült az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar csapatainak elhozniuk. A docens szólt arról is, hogy a kutatásban és a fejlesztésben is nagy hasznát veszik a partnerektől érkező támogatásoknak.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Gáspár Péter
Fotó: Kiss László


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.