Felavatták a Wichern Alapítvány új központját Székesfehérváron

2022.11.22. 19:42
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. november 22. (kedd)
 
 
 
 
 
 
 
Kedden délután adták át a Wichern Alapítvány új székesfehérvári központját. Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkoznak, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány, melynek eddig a Sziget utcában volt a fehérvári otthona.
 
 
Az új intézmény az alapító Evangelisches Johannesstift Berlin támogatásával, részben a néhai Schwäbisch Gmünd-i Dr. Isolde Ebert adománya segítségével jöhetett létre.
 
A Wichern Alapítvány Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat a kliensekkel szemben állított követelmények szempontjából alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, azaz a kliensek részéről nem elvárás az absztinencia, a szermentesség. Szolgáltatásaik a szerhasználat, valamint a járulékos ártalmak csökkentését, illetve a testi, lelki és szociális problémák lehetséges megelőzését, kezelését segíti.
 
Nagy szükség volt már egy új irodára, mert a Sziget utcai központunkat a bővülő szolgáltatásainkkal már kinőttük. A fenntartónk új ingatlanba és annak felújításába ruházott be – mondta Fodor Mónika, a Wichern Alapítvány igazgatója. „Elsősorban szenvedélybetegekkel foglalkozunk, mellette pedig gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat is ellát az alapítvány. Felnőtteknek és fiatal felnőtteknek nyújtunk segítséget, és gyakorlatilag utógondozást végzünk szenvedélybetegeknek. Új programunk, az Anya, Apa, Pia Program pedig kifejezetten olyan gyermekeknek szól, akik érintettek ebben a témában.” Mint mondta, nagyon sok támogatást kaptak a német fenntartótól, hogy megvásárolhassák az új ingatlant és azt felújítsák. Összesen 54 millió forintot fordítottak az új központ kialakítására.
 
Egy olyan várost kerestünk, ami kisebb mint Budapest, és ahol szükség van a segítségünkre – emlékezett vissza a fehérvári nyitásra Anreas Lorch, a Wichern Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Korábban egy nagy összegű támogatást kaptunk ifjúságvédelemre egy Schwäbisch Gmünd-i gyermekorvostól, és mivel Fehérvár német testvérvárosa Schwäbisch Gmünd, ezért itt használtuk fel az adomány egy részét gyermek- és ifjúságvédelem céljára.”
 
Nagy öröm ez a nap, hiszen hosszú ideje nagyon fontos partnere a Wichern Alapítvány Székesfehérvárnak – mondta Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere. „Az elmúlt két évben, talán a covid miatti kényszerű bezártság miatt, a fiatalok mentális egészsége sajnos romlott. Éppen ezért, a városnak és a civil szervezeteknek összefogásra van szüksége, hogy segítsük őket, hiszen józan, boldog emberként sokkal jobb élni. Örömmel segítette az önkormányzat az elmúlt években az alapítvány munkáját a Sziget utcai helyiség biztosításával. Szeretném megköszönni az alapítványnak és a munkatársaknak, hogy hosszú évek óta segítik a székesfehérvári ifjúságvédelmet!”
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
  
 
Szöveg és fotó: Bácskai Gergely
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.