Székesfehérváron tanácskoznak a víziközmű-szolgáltatók vezetői

2022.11.23. 16:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2022. november 23. (szerda)
 
 
 
 
 
 
Két napon át Székesfehérváron tanácskoznak a hazai víziközmű-szolgáltató cégek vezetői.  A Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség meghívására az igazgatói értekezlet résztvevői szeretnék felhívni a figyelmet a víziközmű ágazat problémáira, és közösen próbálnak megoldásokat, új utakat, lehetőségeket keresni. 

Igazgatói tanácskozásra hívta az ország víziközmű-szolgáltatóinak vezetőit a Fejérvíz Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség. A Székesfehérváron szerdán kezdődött kétnapos eseményen szó lesz az energiaválság okozta nehéz gazdasági helyzet megoldásának lehetőségeiről, a szakemberképzés hiányának megoldásáról, a fejlődés lehetőségeiről. A megjelenteket Laczi Péter, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Mint mondta, ebben a gazdagsági helyzetben különösen nagy ennek a konferenciának a jelentősége, hogy közösen hívják fel a víziközmű ágazat problémáira a figyelmet, nyomatékosítva: a helyzet mielőbbi megoldást kíván. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy ezen a fórumon is hangzanak majd el olyan tények és konkrétumok, amelyek a megoldás felé vezetnek az önkormányzati szolgáltatók számára kilátástalannak tűnő helyzetből. „Megyünk tovább a ránk váró úton, a kihívásokat elfogadjuk, bízunk abban, hogy helyzetünk megoldódik és bízzunk az állami szerepvállalásban. Hiszünk abban, hogy kollégáinkkal dolgozhatunk együtt tovább egymásért és a szakmáért.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, hogy a víziközmű-szolgáltatókat érintő problémák évek óta halmozódtak már. A szakemberképzés hiánya, a közműadó kérdése, a befagyasztott árak vonatkozásában, szemben a távhővel, ahol az állam egy nagyon korrekt kiegészítő támogatási rendszerrel biztosította a fejlesztési, béremelési forrásokat a cégeknek, de ugyanez nem alakult ki a víziközmű-szolgáltatók vonatkozásában. Jól látható tehát, hogy egy nagyon komoly, eleve nehéz pénzügyi helyzetben érte a cégeket az energiaválság. Ez a problémakör nem lesz megoldható az állam segítsége és kiegészítő támogatása nélkül, sem a működtetés, sem a fejlesztés vonatkozásában. Ez egy nagyon komplex problémakör, amelynek megoldásában a fehérvári fórum is remek lehetőséget ad. Hozzátette, a szakma szerint a Fejérvíz Zrt. országos viszonylatban a kifejezetten jó működési kondíciókkal bíró cégek közé tartozik. Székesfehérvárnak és azoknak a települési önkormányzatoknak, ahol jelen van a cég, a problémák megoldása azért is nagyon fontos, mert a szolgáltatás biztosítása mellett több száz munkavállalót foglalkoztatnak, akik szakmai elhivatottsággal végzik tevékenységüket, sokszor egyáltalán nem könnyű körülmények között.

Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, felvázolva a már meglévő problémák és az energiaválság okozta többletköltségek miatt kialakult helyzetet azt mondta, az előttünk álló feladatok megoldásának egyetlen útja van: többletforrást hozni az ágazatba, hogy a működést, az üzemfolytonosságot biztosítani lehessen. Az elnök szerint, ha nem áll be változás a víz- és csatornadíjak megállapításában, akkor csak állami dotációval lehet e szolgáltatást biztosítani 2023-ban.

Az igazgatói értekezlet a megnyitót követően szekcióüléssel folytatódott, amelyen Dányi Gábor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszteri biztosa és Dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal víziközmű-szolgáltatásért és hulladékgazdálkodásért felelős elnökhelyettese tartottak szakmai előadást.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából. 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.