„Féljünk és rettegjünk? Nem. Alkalmazkodunk.” – a klímaszorongásról tartottak előadást a Mathias Corvinus Collegiumban

2023.01.19. 16:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. január 19. (csütörtök) 
 
 
 

Csütörtök délután a Székesfehérvári Diáktanács tagjainak Dr. Kovács Erik, a Klímakutató Intézet kutatója tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium épületében a minket körülvevő klímaváltozás általános okairól, a globális felmelegedésről, valamint arról: van-e okunk szorongani ezen folyamatok miatt.

Jellemzően a Z generációt, tehát a 2000 és 2010 között született fiatalokat érintő jelenség a klímaszorongás. Az időjárási szélsőségek, az éghajlati változások és a világ számos pontján előforduló természeti katasztrófák híre érthetően nem nyugtatja meg a fiatalokat. A klímaszorongás során a globális felmelegedés és a klímaváltozás okozta veszélyt annyira megélik, hogy az már a mentális egészséget veszélyeztető szintet éri el, hatással van a mindennapokra, jelentős stresszel jár. A szakemberek szerint a legjobb módszer ennek eloszlatására, ha a fiatalok tájékozódnak. Ezzel az igénnyel fordultak a Székesfehérvári Diáktanács tagjai a Mathias Corvinus Collegiumhoz.

Östör Annamária, a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képviseletvezetője elmondta, hogy örömmel tettek eleget a felkérésnek, és szervezték meg az előadást. „A Klímapolitikai Intézetből kértünk meg egy előadót, hogy segítsen a klímaszorongás kérdésében. Nagyon sok információt és félinformációt lehet hallani erről a témáról, mi pedig szeretnénk, ha a diákok hiteles forrásból tájékozódhatnának.” – fogalmazott a képviseletvezető, aki hozzátette: az MCC a jövőbeli előadásokra is minden érdeklődőt szeretettel vár.

Előadásában Dr. Kovács Erik, a Klímakutató Intézet kutatója bemutatta a klímaváltozás és a globális felmelegedés okait. Hangsúlyozta: a klímaváltozás természetes folyamat, ami a legnagyobb gondot okozza, azok pedig az időjárási szélsőségek. „Ha emelkedik a Föld középhőmérséklete, az még nem azt jelenti, hogy itt a világvége. A probléma az, hogy a hőmérséklet emelkedésével egyre jobban megjelennek a szélsőségek. Mikor a hírekben azt mondják, hogy emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az nem azt jelenti, hogy az emberek, állatok és növények ezt nem bírják. A szélsőséges időjárást nem bírják.” – fogalmazott a kutató, aki azt is hozzátette: a történelem korábbi időszakaival ellentétben, a jelenkori éghajlatváltozásért 90%-ban az ember a felelős.

Dr. Kovács Erik azzal zárta előadását, miszerint félni és rettegni nem kell, alkalmazkodni viszont igen. A diákok az előadás után többek között az elektromos autók szerepéről, az orosz-ukrán háború okozta környezetszennyezésről, valamint a hulladékkezelés problémájáról is kérdezték a kutatót.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Bácskai Gergely
Szöveg: Józsa Dávid

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.