Új helyen, megújult környezetben József Attila mellszobra

2023.01.20. 15:57
SAJTÓKÖZLEMÉNY  - 2023. január 20. (péntek)
 
 
 
 
 
 
 

Méltó helyre került, egy újonnan kialakított téren áll József Attila költő szobra Székesfehérváron. A József Attila utcában élők kezdeményezésére került a házak takarásából a járda melletti zöld ligetbe, jól látható helyre az alkotás – hangzott el azon a pénteki sajtónyilvános eseményen, amelyen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselő.


A József Attila-szobor áthelyezésének lehetősége már több éve felmerült a környéken élők ötlete alapján az 1. számú választókerületben. Javaslatukkal megkeresték a városrész önkormányzati képviselőjét, Szabó Bakos Györgynét. Az egyeztetések során több szempontot is figyelembe vettek az új hely kijelölésekor. Mint mondta, fontos szempont volt, hogy az arra járó gyalogosok jobban rálássanak és könnyen megközelíthető legyen.

A szobor új helyét pénteken sajtónyilvános eseményen mutatta be a kezdeményezők, az önkormányzati képviselő és a kivitelező jelenlétében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Egy kicsit eldugott helyen volt az elmúlt évtizedekben a szobor, ami sem az alkotáshoz, sem pedig József Attilához nem volt méltó. Köszöntet mondott a környék lakóinak a kezdeményezésért és Szabó Bakos Györgyné önkormányzati képviselőnek, hogy a civil összefogást koordinálta. A Városgondnokság most méltó környezetet alakított ki József Attila mellszobrának. „Nem véletlen, hogy a Magyar Kultúra Napja előtt készült el az alkotás új környezete, hiszen, ha van a magyar irodalomnak óriási alakja, akkor az József Attila. Mellszobra most méltó helyre került a róla elnevezett utcában.”

A tényleges munka tavaly ősszel kezdődött meg a mellszobor és talapzatának kiemelésével. Az alkotással kapcsolatos munkákat Nyakas Pál kőfaragó és szobrász végezte el. A Városgondnokság munkatársai a talapzat tisztításán túl kijavította a felületi hibákat, majd a talapzat már meglévő feliratának betűit véste újra és festette ki.  Ezzel párhuzamosan letették a térkő burkolatot, és kialakították a szobor két oldalán a virágágyásokat. A szobor áthelyezését követően az új helyszínen a Városgondnokság Kertészeti Diviziója 6 db oszlopos tiszafát ültetett a térkő és a szobor mögötti területre.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.