Körforgalom, közműcsere, kerékpárút is készül a megújuló a Móri úton

2023.03.10. 17:33
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. március 10. (péntek) 
Várhatóan őszre elkészül a nagyszabású beruházás.    Galéria  
 
 
 
 
 
Sajtónyilvános bejárást tartottak pénteken délután a Móri út felújítása kapcsán. A nagyszabású beruházás keretében – melyre több mint egymilliárd forintot nyert a város – új körforgalmi csomópont épül a Zichy ligeti csatlakozásnál, megújulnak a buszmegállók, kétoldali kerékpársáv készül és parkoló-bővítésre is sor kerül.


Székesfehérvár városa a TOP-6.1.5-15 „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” felhívás keretében 1.020.788.984,- Ft támogatást nyert a „Móri út felújítása” címmel. A projekt célja a színvonalas, gördülékeny közlekedési feltételek biztosítása, melyekkel nagyban segítik a lakosságot, a munkába járókat, a vállalkozásokat és más közlekedőket.

A Széchenyi 2020 program keretében zajló és tervezetten 2023 őszére elkészülő projekt keretében az alábbi elemek valósulnak meg:

- a Zichy liget – Móri út csatlakozásában új körforgalmi csomópont építése,
- az Ányos Pál utca Csitáry G. Emil utcai kijáratának átalakítása,
- a csomópont közelében lévő autóbusz-megállóhelyek öbölben történő elhelyezése,
- az MKB bank előtt új autóbusz-megálló létesítése,
- a K&H bank előtti útszakasz átalakítása,a Zichy liget Malom utcai ágának felújítása,
- a teljes szakaszon kétoldali kerékpársáv és helyenként leállósáv létesítése,
- a teljes szakaszon a meglévő burkolat felújítása, a meglévő aszfalt réteg lemarása, új aszfalt rétegek kiépítése,
- a körforgalmi csomópontban új gyalogátkelőhelyek létesítése,
- a Rozgonyi Piroska utca végén lévő parkoló bővítése,
- a közvilágítás korszerűsítése,
- az útépítéssel érintett területen meglévő ivóvízvezetékek és szennyvízcsatornák felújítása, nyíltárkos, ill. béleléses technológiával.

A fejlesztés keretében 642 méter utat újítanak fel és 542 méter kerékpársáv létesül.

„Székesfehérvár kiemelt gyűjtőútja a Móri út, ami a városban élőknek és a Mór irányából Fehérvárt megközelítőknek is nagyon fontos. Rossz állapotban van nem csak az útburkolat, de alatta a közmű is, ezért lényeges, hogy európai uniós forrásból most fel tudjuk újítani.”
– emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester.
Hozzátette, hogy az elnyert összegből az első ütemet valósítják meg, saját forrás bevonása nélkül. Egy Fehérvárhoz kötődő vállalkozás végzi a beruházást, ami várhatóan őszre elkészül. A felújítás közlekedési kellemetlenségekkel járhat, ezért türelmet és megértést kért a polgármester. Tapasztalatai szerint a járművezetők toleránsak, hiszen látják, hogy egy teljesen megújult úton fognak tudni közlekedni. Hozzátette, hogy a Szent Sebestyén-templom és a Szent Vendel utca közötti szakaszt az első ütem nem tartalmazza, a folytatáshoz további pénzügyi források bevonására lesz szükség a későbbiekben.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője
elmondta, személyesen nagy öröm számára, hogy Felsőváros kapuja, a Móri út megújulhat. Fontosnak tartja, hogy rendben legyenek az utak abban a városrészben, ahol a pályafutását kezdte önkormányzati képviselőkként. A Móri út elhalad a Szent Sebestyén-templom mellett, így a rekonstrukciót szívügyének érzi.  Egy, a COVID-járvány miatt felszabadult forrást költhetnek most el a felújításra, amely biztonságos közlekedést fog eredményezni mindenki számára.

Böröcz László, a kivitelezést végző Útéppark Kft. cégvezetője
elmondta, jelenleg a burkolat alatt lévő közművek cseréje zajlik, ami igen szerteágazó feladat, ennek elkészülte után állhatnak neki az útépítésnek. A határidő szeptember közepe. Hozzátette, hogy a forgalmat a terelések mellett is folyamatosan biztosítják, teljes lezárást nem terveznek.

 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Bácskai Gergely

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.