Alakítsátok Ti a történelmet! – problémamegoldó versenyt rendeztek a fehérvári MCC-ben

2023.03.11. 12:40
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. március 11. (szombat) 
12 csapatból 4 jutott tovább az áprilisi döntőbe.       Galéria  
 
 
 
 
 
 
Alakítsátok Ti a történelmet! mottóval rendezték meg az OKPV - Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny – regionális döntőjét a Mathias Corvinus Collegium Székesfehérvári Képzési Központjában. A fiatalok az amerikai történelem egyik legjelentősebb eseményét, a bostoni teadélutánt játszották újra, beleképzelve magukat a híres döntéshozók helyzetébe. Az áprilisi fővárosi  döntőbe négy csapat jutott tovább.

Az OKPV egy történelmi problémamegoldó verseny, melyet egyetemisták szerveznek. A résztvevők híres történelmi eseményeket, szituációkat gondolhatnak újra, forradalmi ötletekkel mutathatják meg, hogy ők hogyan alakították volna a történelmet. Célja a diákok körében az esetmegoldás módszertanának átadása, a kritikus gondolkodás fejlesztése. Sokkal több, mint egy történelmi verseny, hiszen a résztvevők számot adnak a prezentációs készségükről, kreatív gondolkodásukról és arról, hogyan miként tudnak csapatban dolgozni.

A MCC Székesfehérvári Képzési Központja harmadszor adott otthont a területi döntőnek, melyen a közép-dunántúli régióból, Fejér és Veszprém vármegyéből érkezett 12 háromfős csapat vett részt. A diákok a hét elején megkapták a feladatot: az amerikai történelem egyik meghatározó eseményét, az 1773. december 16-i bostoni teadélutánt gondolták újra. Ez az eseménysorozat volt a közvetlen előzménye az amerikai függetlenségi háború kitörésének. A diákok az előadásuk során beleképzelték magukat a nagy történelmi személyek helyzetébe, és hoztak képzeletbeli döntéseket úgy, ahogy ők jónak látták. A diákokat történészekből és történelemtanárokból álló zsűri értékelte és négy csapatot juttatott  tovább az áprilisban Budapesten zajló döntőbe.

Östör Annamára, az MCC helyi képviseletvezetője elmondta, nagy öröm, hogy több iskolából is jöttek diákok, akik megtapasztalhatják a Képzési Központban folyó munkát és értékeit, majd jó hírét viszik Székesfehérvárnak.

A helyi MCC-be jelenleg három, 25 fős általános iskolás csapat jár a hétvégi képzésekre. Emellett körülbelül 120 középiskolás áll kapcsolatban az intézménnyel, és vesz részt valamilyen e-learning képzésen, klubdélutánon vagy más ismeretterjesztő rendezvényen. A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Kiss László 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.