Bokros Judit újságíró, költő vehette át idén a Penna Regia-díjat

2023.03.15. 12:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. március 15. (szerda)

 
 
 
 
 
 
 
 
A március 15-i nemzeti ünnep programjai hagyományosan a Penna Regia-díj átadási ünnepségével kezdődtek Székesfehérváron. Ez az elismerés annak adományozható, aki a sajtó munkatársaként Székesfehérvár életének bemutatásával elősegítette a város ismertségét, elismertségét, a helyi közélet nyilvánosságát, illetve hozzájárult Székesfehérvár országos és nemzetközi megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.
 
 
Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a díj átadása előtt köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt két napban Szlovéniában, Kranj városában járt, ahol a két ország Parlamentjének házelnökeivel közösen avatták fel Petőfi Sándor szobrát, ami a szlovén költőóriás, France Prešeren szobra mellett áll. „Kortársak voltak, és ugyanúgy egy-egy nemzet szabadságvágyát fejezték ki. A költészet és az irodalom mellett azonban arról is szólt az életük, hogy egy-egy nemzet hogyan érheti el a függetlenségét.” Mint a városvezető fogalmazott, a szabadság sok összetevőből áll, ennek egyik alapvetően fontos része a nyilvánosság és ezen belül is a sajtó, valamint a véleménynyilvánítás szabadsága. „Különösen igaz ez egy olyan zajban, ami a közösségi média által uralt világot jellemzi. Óriási a felelőssége azoknak, akik megkapták azt a képességet és lehetőséget, hogy írjanak, szerkesszenek és döntsenek arról, hogy mi egy-egy hír értéke. A zaj óriási, és ha valaki ebben nem figyel , utat is téveszthet, viszont ha odafigyel, akkor segíthet az embereknek megérteni az őket körülvevő világot. Ezért is gyönyörű hivatás és szolgálat az újságírói tevékenység, ami persze nagy felelősséggel jár.”
 
Elmondta, hogy több helyről is érkezett jelölés az idei kitüntetettre, aki úgy ír, hogy érzi a hírek súlyát, értékét, és ezt alapul véve számol be a történésekről a közösségnek. Ezt már nem csak újságíróként, hanem költőként is teszi, amire a város közössége is büszke. Mint mondta, a képviselőtestület egyhangúan döntött az elismerés odaítéléséről. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a díj átadása az ünnep reggelén azt is üzeni, hogy a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlenül fontos.
 
Mint a szerdai díjátadón elhangzott, Bokros Judit családi indíttatása – édesapja, Bokros János költő és tanár révén – korán megmutatkozott az irodalom és a publikálás irányában. Tanulmányai során a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció Bölcsészettudomány szakán végzett, amely során a színház- és drámatudomány végzettséget is megszerezte.
 
Bokros Judit vezeti a Vörösmarty Társaság ifjúsági csoportját, a Vörösmarty Kuckót P. Maklári Évával, a társaság egyik alelnökével együtt. Mint fogalmazta egy interjúban: „A klubot azért hoztuk létre, hogy az irodalom iránt érdeklődő fiataloknak segítséget nyújtsunk. A Vörösmarty Társaság ezzel azt szeretné elérni, hogy írásaikat a fiatalok ne csak az íróasztalnak szánják, hanem kortársaik előtt is mutassák meg, azokat megvitassák és akár témákat is javasoljanak egymásnak. A kuckó is értük jött létre, hogy megmutassák, érdemes írni, mert ezzel másokat is inspirálnak és oda-vissza hat mindenkire…. közösséget alkotnak.”
 
Székesfehérvár irodalmi folyóiratában, a VÁR című kiadványban a Diáksarok rovatot vezeti, ahol mindig más-más fehérvári középiskola diákíróinak szövegeiből közölnek válogatást. Rendszeresen publikál a Fejér Megyei Hírlapban és a versei megjelennek többek között az Élet és Irodalom hetilapban is.
 
Nagy figyelmet szentel a székesfehérvári irodalmi és művészeti élet szereplőinek megismertetésének, ötletgazdája és háziasszonya az Aranyat érő beszélgetések sorozatnak, amelyet az Aranybulla Könyvtárban vezet több mint egy éve. Mindig új és újabb tervei vannak, amelyek a fehérvári irodalmi életet színesítik, gazdagítják. Közeli tervei között szerepel egy nyári újságírótábor indítása fehérvári középiskolások számára. Bokros Judit verseskötete Felfedezés címmel 2023. január 23-án jelent meg.
 
Bokros Judittal a díjátadón készített interjúnkat délutántól a városi honlapon, a szekesfehervar.hu oldalon olvashatják.
 
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Bácskai Gergely, Stettler Zsuzsanna
Fotó: Kiss László
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.