Épülettörténeti kiállítással nyitotta meg kapuit a megújult Városháza

2023.03.15. 16:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. március 15. (szerda)
 
 
 
 
Az épület ikonográfiai forrásokban fellelhető történetét bemutató tárlattal nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt a megújult Városháza a nemzeti ünnepen. A Városi Levéltár és Kutatóintézet által készített 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait. Az első emeleti kiállításon további két vitrinben azok a tárgyak kaptak helyet, amelyeket a többszöri átalakítások során kerültek oda, és a most befejeződött felújítás során találtak: így többek között egy fuvaroslevél, különböző méretű üvegek, valamint az ácskapcsok mellett látható egy darab az eredeti tetőszerkezet gerendájából is.


Megújult a város közösségének tere és a közel négyszáz éves történelmet őrző falak. A Városháza épületegyüttese, a 2022-2023-ban zajló felújítást követően, a nemzeti ünnepen egy képes tárlattal nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A városháztörténeti kiállítás anyagát a Városi Levéltár és Kutatóintézet munkatársai készítették el. A mai megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester az előzményekről szólva elmondta, már régóta tervben van egy, a Városháza történetét összefoglaló könyv elkészítése. Ezzel megvárják még, amíg elkészül az udvar és teljesen megújul a kettes épület is. „A Városház tér 1. szám alá érkezőt ma már egy gyönyörű, kívül-belül megújult épület fogadja. Ez a kiállítás pedig méltó módon mutatja be képeken, mennyit és hogyan változott ez a ház, amely a városigazgatás helyszíne már több száz év óta. Közös történelmünk, múltunk jelenik meg, amit megismerve építhetjük tovább a jövőnket. A kiállítás erről is szól.” – tette hozzá a polgármester.

Az épület ikonográfiai forrásokban fellelhető története látható a falakon. A 19 tablón az 1870-es évektől napjainkig követhetjük végig a ház alakulásának, átalakulásának állomásait, mondta dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet vezetője. A városigazgatás folytonosságát szimbolizáló épület évszázadok óta megkülönböztetett fontosságú szerepet tölt be a magisztrátus a városi elöljáróság városi tanács majd a Polgármesteri Hivatal székhelyeként. A város egyik legfontosabb közösségi tereként ismeretes tömbjét 1938-ra, a Szent István Emlékévre alakították ki korábbi házak, a Bierbauer-ház, az Obermayer-ház és a Szigethy testvérek boltjának elbontásával és további épületrészek átalakításával. Ezt a folyamatot illusztrálják a vitrinekben látható korabeli tervrajzok reprodukciói, valamint a 2022-23-as évben elvégzett épületfelújítás során fellelt tárgyi emlékek is, többek között egy borszállítmányról szóló igazolás, különböző méretű üvegek, valamint az ácskapcsok mellett látható egy darab az eredeti tetőszerkezet gerendájából is.

A kiállítás megnyitót követően a délután során három alkalommal indult városházi séta, amelynek keretében a résztvevők megtekinthették a megújult belső tereket, a Dísztermet és a polgármesteri irodát is.

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.