Kortárs Művészeti Fesztivál a Csónakázó-tó partján

2023.05.09. 12:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. május 9. (kedd) 
 
 
 
 
 

Tánc és zene több műfajban, irodalom és könyvek, gasztroszínház, kiállítás és dizájnvásár, graffiti és tetoválás, talkshow és fényfestés – változatos, tartalmas programkínálat várja a 22. Kortárs Művészeti Fesztivál (KMF) vendégeit május 19. és 21. között a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban és annak környékén, a Csónakázó-tó partján. Szirtes Folk Band, Subtones, Pankastic!, az Ivan & the Parazol tagjai és vendégei, Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Szabó Balázs – csak néhány a színpadi fellépők közül. A jövő hétvégi fesztiválra sajtótájékoztató keretében invitálta meg a székesfehérváriakat Lehrner Zsolt alpolgármester, Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője, Falvay Miklós médiaművész és Kiss László fotográfus a Székesfehérvári Művészek Társasága képviseletében. A részletes programról a www.fehervariprogram.hu honlapon és a KMF közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.


Színes és sokrétű programokkal várják a Kortárs Művészeti Fesztiválra érkezőket május harmadik hétvégéjén Székesfehérváron. Az energiaválság okozta költségvetési megszorítások miatt szűkült az idei program, ám tartalmas három nap vár ránk a Csónakázó-tó partján, május 19-e és 21-e között – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Lehrner Zsolt. Az alpolgármester fontosnak nevezte, hogy ismét a kulturális intézmények, művészeti csoportok, alkotók összefogásával valósulhat meg az esemény, amelyen bepillantást kaphatunk város művészeti életébe. Megjelenik a kortárs tánc, a gasztrokultúra, képzőművészet, tánc, designer művészet, testfestés kultúra és zene. A fesztivált hagyományosan a több mint harminc éve működő Székesfehérvári Művészek Társasága szabadtéri kiállítása nyitja pénteken a Csónakázó-tó partján. Az installációk mellett a művészek közös alkotásra is hívják majd a fesztivál látogatóit, invitálta május 19-re, péntekre az érdeklődőket Lehrner Zsolt.

Falvay Miklós, a Székesfehérvári Művészetek Társaságának képviseletében elmondta, hogy a társaság tagjai belvárosi „otthonukban” is bemutatják munkáikat, a Pelikán Galériában már május 12-től látogatható a Közös helyünk című tárlat. Ez az újraindulást, az újra megjelenést is jelképezi – tette hozzá. A fehérvári művészek, a hagyományoknak megfelelően Ecsedi Mária tervezte művészzászlóval köszöntik majd a Rózsa-liget felől érkezőket, akik az SZKKK épülete felé haladva, a járda mindkét oldalán installációkat láthatnak. Tíz-tíz művész csoportos kiállítása mellett lesz egy fejszobor, amely esténként kel életre vetítésekkel. Az egyéni alkotások között látható majd Kiss László fotográfus interaktív kiállítása, amely a QR-kóddal rendelkező filmnegatívokon keresztül reflektál pozitívan az 1900-as évekre és a mai mobil világra. A másik interaktivitást azok a művészszékek adják, amelyeket a pavilon körül helyeznek el. Ezek egy része művészek által megfestett ülőalkalmatosság, másik része pedig még natúr felület lesz, amelyeket szombaton és vasárnap délelőtt, illetve délután a fehérvári művészek és művészeti szakos tópartis hallgatók segítségével színesíthetnek be az alkotáshoz kedvet érzők. Mosberger Róbert installációját, az Emlékművet esti fényben is érdemes lesz megnézni.

Pozitív élmények, közösségi események, irodalom, koncert, kiállítás várja a fesztiválra érkezőket – mondta el Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője. Részletes ismertetőjéből kiderült, a tóparton a hivatalos megnyitó előtt a néptánc is megjelenik a fesztiválon: az Alba Regia Táncgyüttes a Mesenép című táncszínházi produkcióból ad ízelítőt.

Egy másik kiállításra is várják az érdeklődőket ezen a napon: a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói ruhákat, textileket, fotókat, animációkat hoznak Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központba. A pénteki zenei palettán a Corpus Rézfúvós Kvintett műsora és Szirtes Edina Mókus zenekara, a Szirtes Folk Band szerepel: a népzenei elemeket a beatbox popzenei hatásával és a jazz szabadságával ötvöző koncert igazi csemegét ígér. Az ízlelőbimbóknak is „ad” a Hírös Gasztroszínház Wine Tourist című előadása, amelynek keretében fiatal móri borászok, a Brigád borait kóstolhatja a közönség, miközben a színészek köztük járva, a helyszínen improvizálnak az éppen megtapasztalt élmények alapján. Egy tóparti talkshow is várja az érdeklődőket: az Ivan & the Parazol tagjai beszélgetnek a „2010-es évfolyammal”, olyan zenész kortársakkal, akik egy évfolyamba jártak volna egy nemlétező hippi/rock vagy pop egyetemen. 

Szombaton a kortárs művészet egy mostanában egyre divatosabb ágával, a tetoválással ismerkedhetnek a fesztivál vendégei: a látogatók élőben követhetik, hogyan készül el a kiválasztott minta. Ezen a napon is lesz tánc a színpadon, ezúttal a Székesfehérvári Balett Színház művészeinek előadását, a Whim (Szeszély) című darab részletét láthatják a nézők. Ami a zenét illeti, igazán sokszínű lesz a kínálat: az év hazai jazz albuma Fonogram-díjjal frissen kitüntetett Subtones koncertjén korszerű, modern, könnyedén elegáns jazzfunk muzsikát hallhat a közönség formabontó megoldásokkal és kiemelkedő hangszeres játékkal; Szőcs Henrik zongoraművész játéka a komolyzene területére kalauzolja a zenekedvelőket; a csellista Kalmus Felicián műsorában a legnagyobb klasszikusok mellett filmzenék, népdalok és saját szerzemények is megszólalnak;  a fesztivál hangulatához illő stílusok gyöngyszemeiből válogat dj Zöld; a napot a 2008-as Megasztárban feltűnt vietnámi-magyar énekesnő, a bostoni Berklee College of Music-on diplomázott Hien elektronikus zenei műsora zárja majd a tóparton szombat este.

A vasárnapi programban főszerepet játszik az irodalom: a Nagy Magyar Versek sorozat ezúttal a Csónakázó-tó partjára érkezik: 80 perc költészet és muzsika a boldogságról, a csalódásról, az együttlétről, a szenvedélyről, a titkokról, álmokról, kapcsolatokról, „ütés-vágásról” és a magányról – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja, Tompos Kátya és Szabó Balázs előadásában. Ez a nap is tartogat látványosságot, hiszen a nézők szeme előtt készülnek majd a Hősök zenekar frontembere, Mentha, azaz Ozsváth Gergely graffitiművész alkotásai, és a MéhKasAula fényfestését is élvezhetik este az SZKKK épületének falán. Ami a zenét illeti: a boldog békeidők jazzes hangzásvilágát a modern pop- és világzene egyediségével elegyítő Pankastic! zenekar koncertjét hallhatjuk ezen a napon, a délutáni-esti kellemes hangulatról pedig dj Lenny Lenoks, azaz Kiss Lénárd gondoskodik, aki ezúttal régebbi szerelmének hódol és előveszi disco, funk és slow house lemezeit. 

A Kortárs Művészeti Fesztiválon jelen lesznek a könyvek is, többek között a Hold Antikvárium is a tópartra „költözik”. A fesztivál idején dizájnvásár is várja majd a látogatókat: egyedi textilek, táskák, ruhák között válogathatnak az érdeklődők.

Ebben az évben elmarad a Jam-Bory-Vár programja, helyette június 3-án, szombaton 17 órától a MéhKasAula és a Moiré Egyesület közös szervezésében megvalósuló juniálisra hívják a közönséget a Bory-várba, ahol többek között a székesfehérvári születésű Nagy Bogi kiállítását láthatják a résztvevők. 

A Kortárs Művészeti Fesztivál eseményéhez több művészeti csoport, szervezet is csatlakozik. Az Alba Regia Táncegyüttes május 19-én, pénteken ismét bemutatja a Petőfi Sándor lírája ihlette Verslábak című előadását a Táncházban. A Köfém Művelődési Házban kiállítás nyílik, Színek és szavak – Versek és festmények címmel. Május 20-án, szombaton 22 órától a Paraba csapata hajnalig tartó táncmulatságra hívja az érdeklődőket a Fezen klubba. A Museum Caféban május 20-án, szombaton 18 órakor nyílik Tóth Csaba Keksz napló című kiállítása, május 21-én, vasárnap este héttől pedig a Damara, a kisbetűs ünnepnapok és a Waiting Room zenekarok koncertje várja a vendégeket. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban május 19-től látható a székesfehérvári Dér Adrienn Létidők című installációja: az alkotó tavaly elnyerte a Lánczos-Szekfű ösztöndíjat.  

A fesztivál részletes programjáról a www.fehervariprogram.hu oldalon olvashatnak, az eseményeket a KMF saját, illetve az SZKKK közösségi oldalán is megtalálják az érdeklődők.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.