Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Krajczáros Alapítvány

2023.05.19. 20:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. május 19. (péntek)
 
 
 
 


A Krajczáros Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából szerveztek jubileumi ünnepséget a Nyitrai úti Közösségi Házban, ahol ünnepi műsort láthattak a résztvevők és Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke értékelte az elmúlt évtizedek munkáját.
 
 
A székesfehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány már három évtizede tevékenykedik annak érdekében, hogy a jelen és a jövő nemzedéke is megismerje a régmúlt történelmi eseményeit és városunk egykori történelmi ezredeit. Az alapítványnak köszönhetően emeltek szobrot a Tiszti Klubban Márkosfalvi Sipos Gyula magyar királyi ezredesnek, a 17. honvéd gyalogezredet leghosszabb ideig szolgáló parancsnoknak is. Az alapítvány munkatársai azóta is katonáink megbecsülését, a hazájukért elesett katonákra való emlékezés fenntartását szolgálják, és felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek a szülőföldjüktől távol nyugvó honfitársaink és a hősi temetők emlékének ápolásáért.
 
Németh István, a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a számok mögött rengeteg önkéntes munkája érhető tetten, Közép-Európában mintegy 26 helyen van tárgyiasult emlékhelye az alapítványnak. Kopjafákat, emléktáblákat és egész alakos szobrokat állítottak Erdélytől a Felvidéken át Olaszországig, a Doberdo-Isonzo vidékéig. Az emlékhelyeket a jubileumi ünnepségen egy videóban is bemutatták.
 
Németh István szólt a forrásgyűjtés munkájáról is, adományozóktól vagy pályázatokon szerzik meg az emlékhelyek kialakításához szükséges összegeket. A kuratóriumi elnök köszönetet mondott a partnereknek, adományozóknak és önkénteseknek, akik nélkül nem tudnák folytatni tevékenységüket. Az emlékhelyek kialakítása mellett olyan programokat is hirdetnek, mint az Ecsettel a békéért, amely 2013-ban indult útjára, és amelynek keretében minden évben lehetőség nyílik nemzetközi alkotótáborok szervezésére.
 
Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzata részéről dr. Horváth Miklósné és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők vettek részt és mondtak köszönetet az alapítványnak, amelynek legfontosabb célja az első és második világháborúra való emlékezés, annak érdekében, hogy hasonló borzalmak ne fordulhassanak elő többé. A képviselők a város köszönetét Polgármesteri elismerő oklevéllel tolmácsolták Németh István kuratóriumi elnök részére.
 
A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.