Elkészült az új Fürdő sori kis híd

2023.05.22. 11:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. május 22. (hétfő) 
 
 
 
 
 
Székesfehérváron összesen 80 híd található, amelyeket rendszeres időközönként át kell vizsgálni. Egy 2017-es hídvizsgálat során derült ki, hogy a Fürdő utcai Malom-csatorna közúti hídnak komoly szerkezeti meghibásodása van, ami miatt le kellett zárni a gépjárműforgalom elől. Hosszas előkészítés és a környék megújításának komplex tervezése után – megannyi közműkiváltást követően – mostanra elkészült az új híd.
 
 
A környéken élőknek és a tópartis szülőknek is nagy segítség a közlekedésben az új Fürdő sori kis híd megnyitása – mondta a hétfői átadáson Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. „A régi hidat több mint hat éve kellett lezárni a gépjárműforgalom elől. A mostani új híd elkészülte után pedig nagyon fontos lesz a Fürdő sor és a Malom-csatorna medrének felújítása, és szeretnénk a Sörház téri malomnak is valamilyen emléket állítani.”
 
Nem a híd építése, hanem a kivitelezés előkészítése tartott nagyon sokáig – emelte ki Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője. „Amikor a hídvizsgálatkor értesített a szakértő, hogy le kell zárni a hidat, elkezdődött egy komplex tervezés, mely nem csak az új híd megépítésére vonatkozott. A Malom-csatorna teljes mederrendezését is megterveztette a város egészen a Bregyó közig, illetve a Fürdő sor felújításának a tervei is elkészültek. Nagyon sok közművet kellett kiváltani, ami jóval meghaladta a híd építésének a költségét.”
 
A híd alatt egy távhővezeték, a szerkezetben pedig 15 védőcsőben elektromos vezetékek, vízvezetés és különböző optikai kábelek is futnak. Ezeket is meg kellett oldani a felújításkor.
 
A kivitelezés alatt talán a legnehezebb az volt, hogy az őszi, nagyobb esők alatt kezdhettük el a munkát, és néha hiába tereltük el a vizet, átfolyt a duzzasztógáton – mondta Csorna László, a C és R Közlekedésépítő Kft. ügyvezetője. „Előregyártott beton keretelemeket építettünk be a megfelelő alapozás után, ami nagyon látványos része volt az építésnek. Nem úgy, mint amikor a különböző kötési időket kellett kivárni, és ilyenkor egy külső szemlélő csak azt látja, hogy áll az építkezés és semmi nem történik.”
 
A híd átadásával ismét biztosított a Fürdő sor és a Fürdő utca közötti közúti kapcsolat és a gépjárművek áthaladása.
 
A helyszínen készült mai, illetve korábbi fotók letölthetőek a Galériából.
 
  
 
 
Szöveg és fotó: Bácskai Gergely
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.