Hogyan tanítanak a traumák? – Székesfehérváron tanácskoztak a lelki elsősegély szolgálatok önkéntesei

2023.05.23. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. május 23. (kedd) 
Székesfehérváron új telefonos önkénteseket keresnek.    Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
A telefonos lelki segélyszolgálatok önkéntes segítőinek szerveztek országos konferenciát kedden Székesfehérváron, az Országos Telefonos Nap alkalmából. A tanácskozás a traumák tanítását, a gyászt, a veszteség feldolgozását, ajándékát és az érzelmek kontrollját helyezte a középpontba. A konferencián megemlékeztek Farkas Istvánról, a székesfehérvári szervezet elhunyt vezetőjéről.


Az ország különféle régióiból és a határon túlról összesen mintegy 100 önkéntes segítő vett részt a Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok Országos Szövetsége és a Székesfehérvári Empátia Mentálhigiénés Egyesület által szervezett konferencián.

A színvonalas szakmai programon Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár mondott nyitó köszönőt. Hangsúlyozta, hogy napjaink történései komoly kihívások elé állítják a kormányzati és a civil szektort egyaránt. A koronavírus-járvány elmagányosodáshoz, számos közösség széteséséhez vezetett, emelkedett a válások és a mentális problémákkal küzdők száma. A szomszédunkban kitört háború főként a fiatalok lelki egészségére nyomta rá a bélyegét. Az új kihívások új megoldásokat követelnek: a közösségek megerősítése, a közösségekhez való tartozás, az egymásra való odafigyelés lehet a mentális jólét megőrzésének egyik záloga. Az utóbbi időszak öngyilkosságai, kísérletei figyelmeztetnek arra, hogy bőven van mit tenni ezen a téren.
„A fiatalokért felelős szakterület szövetségesként tekint a telefonos önkéntesekre abban a munkában, hogy a talajvesztett, céltalan és elmagányosodott fiataloknak és idős embereknek kapaszkodót és reményt nyújtsanak.” – mondta Nagy-Vargha Zsófia.

„A szavak ereje segít, egy utolsó szalmaszál tud lenni sok esetben. Önök nap mint nap név és arc nélkül, néhány pozitív gondolattal sokak életét mentik meg.”
– fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, a rendezvény védnöke. Tapasztalatai szerint a COVID valóban súlyos problémákat okozott a fiatalok körében. Székesfehérváron az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ egy éve dolgozik egy, a fiatalok lelki egészségét támogató projekten.
Szintén komoly kihívást jelent a lakótelepeken elmagányosodottan élő nyugdíjasok gondozása, melyre szintén külön programot szükséges kidolgozni.

Dudás
 Erika, a LESZ elnöke, szakpszichológus arról beszélt, hogy a lelki elsősegély szolgálatok 53 éve vannak jelen Magyarországon, Debrecenben 1970-ben fogadják először a hívásokat. Ma a Kárpát-medencében 27 tagszolgálat 500 önkéntese fogadja a hívásokat heti közel 1.700 órában, ami évente több mint 90 ezer órát jelent az anonimitás, az önkéntesség és a titoktartás elveinek megfelelően. A cél továbbra is a mentálhigiénés segítés és az öngyilkosság megelőzése, együttműködve a partnerszervezetekkel.
Az elmúlt évek történései változást hoztak a hívástartalmakban is: a 116-123-as, ingyenesen hívható segélyhívó mellett a COVID-járvány ideje alatt bevezették a 06-80-810-600-as számot is, amelyen az elmúlt évben 18 ezer hívást fogadtak. Sok fiatal hívja a segélykérős számot, főként kapcsolati problémákkal, a kapcsolatok hiányával összefüggésben. 

A köszöntőket követően Bogárdi Gyöngyi szolgálatvezető, a székesfehérvári Empátia Mentálhigiénés Egyesület elnöke emlékezett meg Farkas István pszichológusról, a szervezet több mint egy éve elhunyt vezetőjéről, majd Soós Andrea gyász- és veszteségkísérő tartott előadást a veszteségben rejlő erőről és ajándékról.

A konferencia délutáni programjában Fehérvári Krisztina szakmai vezető, életvezetési coach, önismereti tréner tartott előadást az érzelmi intelligencia szerepéről, fejlesztési lehetőségeiről az önkéntes segítő szervezetek körében. A szakember szerint sokszor nehéz az érzelmekről beszélni, megélni azokat, éppen ezért fontos az érzelmek átkeretezése, a tudatos kontroll gyakorlása, az érzelmi intelligencia fejlesztése a szemmélyek, a telefonos ügyelők és a szervezetek körében egyaránt.

Székesfehérváron új telefonos önkénteseket keresnek, akik számára ősszel kezdődik képzés. Önismereti és szakmai alapokon történik meg a kiválasztás, melyet gyakorlati mentorálás követ. 21-65 év közötti, érettségivel rendelkező személyek jelentkezhetnek, egyéb előképzettség, végzettség nem szükséges. Érdeklődni a +36 30 825 8579-es telefonszámon lehet.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

 

 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2023 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.