220 bogrács alatt lobbant fel a láng vasárnap reggel a Fehérvári Lecsófőző Vigasságokon. A családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek egy hangulatos délelőttöt tölthettek együtt, és még az általuk készített étket versenyre is nevezhették. Az idei Fehérvári Lecsófőző Vigasságon hat ismert séf, Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás mond véleményt a lecsófőzők remekeiről. A nap végére kiderül, ki lesz az idei Lecsókirály és új gazdára talál a Sipi Emlékkupa is.
A baráti társaságokat, családokat, munkahelyi közösségeket, a város intézményeinek csapatait kegyeibe fogadta az időjárás, így már kora reggeltől foglalták el a főzőhelyeket, és a tűzrakással megkezdődött az előkészület. Október első vasárnapján 220 bográcsban főtt a finom étel. 2-3 kg hagyma, 3-4 kg paprika, 4-5 kg paradicsom volt az alapja a lecsóknak. A Fehérvári Lecsófőző Vigasságok visszatérő főzői között volt olyan, aki évek óta ugyanazzal a recepttel érkezik: a frissen főtt lecsót fűszeres csirkemellel bolondítja meg, s kíváncsian várja a szakmai zsűri véleményét.
Vannak olyanok is, akik minden évben új ötlettel állnak elő, és sorra próbálják ki a húsgombóccal, babbal, többféle paprikából készülő ízkombinációkat. Számos bográcsban készült ételt a közösségek, barátok, az aszalnál megálló érdeklődők kóstolhatnak, és mondják el véleményüket az alkotónak. Elismerő szavakat zsebelhetett be a nap végére a cukkinis, vörös- és fehérbabos lecsó készítője, aki háromféle szalonnás alapon főzte meg a zöldségeket, majd szarvas és mangalica szalámi mellett lókolbásszal tette még ízesebbé.
Készültek szakmákhoz kötődő speciális ételek is: a klasszikus lecsóba a zeneiskola csapata beletett titkos hozzávalóként néhány friss, tiszta hangot, az informatikusok egy pár bit-tel erősítettek, míg a színházas csapat idei előadásainak vidám perceivel fűszerezett. A lecsófőzők nemcsak az ételek, hanem az asztalok, sátrak díszítésére is nagy gondot fordítottak, csinosították, szépítgették.
Az idei Fehérvári Lecsófőző Vigasságon hat ismert séf mond véleményt a lecsófőzők remekeiről. Adamek Balázs, Barsch Tamás, Bóza Roland, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás a főzés ideje alatt körbejárt, és tanácsokkal segítette a résztvevőket, majd kóstolta és minősítette az elkészült lecsókat. A nap végére kiderül, ki lesz az idei Lecsókirály, új gazdára talál az alapítóról elnevezett Sipi Emlékkupa, és a szervezők javaslata alapján kiosztják a Legdekoratívabb Főzőhely címet is. A családokat a Zichy ligetben egész nap családi programok, színpadi bemutatók várják, a főzők között utcazenészek járnak, az eseményhez pedig hagyományosan kézműves kirakodóvásár is társul.
A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.
szöveg: Csordás Csilla



