Ötletfejlesztéstől a prototípusgyártásig 24 óra alatt – elrajtolt a második HARMAN Hackathon

2023.11.17. 16:27
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. november 17. (péntek) 
 
 
 
 
 
Második alkalommal hirdette meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt. A középiskolások és egyetemisták alkotta csapatok egy kisfilm elkészítésével nevezhettek a selejtezőbe, ahonnan hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jutott a pénteken kezdődött, 24 órán keresztül tartó döntőbe.
 
 
A verseny fontos küldetése, hogy felkeltse a középiskolások érdeklődését a természettudományos tárgyak, a robotika iránt, fejlessze műszaki érzéküket, bemutassa a mérnöki pálya szépségét. A pénteken kezdődött, 24 órán keresztül zajló döntőben két szekcióban, hat 9-13. osztályos és nyolc egyetemista csapat mérheti össze tudását. A tavalyi évben már születtek olyan ötletek, amelyeket érdemes továbbfejleszteni, a szervezők ebben reménykednek idén is.
 
Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy körülbelül hét évvel ezelőtt a duális oktatási formával elkezdték az utánpótlás-képzést, hiszen a cég növekedéséhez alapvető az emberi erőforrás. Az utánpótlás-nevelés fontos eszközeinek nevezte a tanműhelyek létrehozását és az oktatási intézményekkel ápolt szoros kapcsolatokat, aminek eredménye a duális képzés létrehozása is. Kis István szólt arról is, hogy a tavalyi Hackathon mérföldkövet jelentett a cég életében, ami szakmai élvezetet jelentett és az új generáció fejlődését is szolgálja, hiszen megmutathatják a kreativitásukat, a csapatban dolgozás képességét, és hasznosíthatják azt a tudást, amit megtanultak a középiskolában, és az egyetemen.
 
Mészáros Attila alpolgármester a verseny kezdetén felidézte, hogy amikor másfél évvel ezelőtt a Harman az egyetemmel közösen megkereste a várost a Hackathon ötletével, egyből rábólintottak, mert fantasztikus volt az ötlet, hogy összehozzanak olyan fiatalokat, akik érdeklődnek a műszaki terület iránt, és olyan innovatív dolgokat teremtsenek, amik 24 óra alatt kivitelezhetőek. Az alpolgármester szerint már az első évben beigazolódott a várakozás, és az idei évben is várhatóan nehéz dolga lesz majd a zsűrinek, hogy sorrendet állítson fel a sok kiváló ötlet között. Mészáros Attila szerint azonban ennél is fontosabb, hogy a HARMAN Hackathon versenyen azonos érdeklődésű fiatalok inspirálhatják egymást.
 
Dr. Györök György dékán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara részéről kívánt kiváló versengést a résztvevőknek, kiemelve, hogy ez a 24 óra a fiatalok számára nemcsak a megmérettetésről, hanem szakmáról, mérnöki attitűdről és az eddig tanultak gyakorlati hasznosításáról is szól majd.
 
A következő 24 órában a techverseny résztvevői folyamatosan dolgoznak olyan formában, hogy az idejüket maguk osztják be. Az ötletfejlesztést és tervezést végül a prototípusgyártás követi. Ételt, italt és igény szerint pihenési lehetőséget biztosítanak számukra.
 
A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
Fotó: Bácskai Gergely
Szöveg: Bácskai Gergely és Gáspár Péter
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.