Forralt bor, zsíros kenyér, tánc és zene – idén is felköszöntötték a Katalinokat

2023.11.25. 20:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. november 25. (szombat) 
 
 
 

Szombaton a téli hideg ellenére is megtelt élettel a Liszt Ferenc utca és Kati néni szobrának környéke. A hagyományoknak megfelelően ugyanis névnapjuk alkalmából jó hangulatú rendezvénnyel köszöntötték a város Katalinjait, köztük Székesfehérvár leghíresebb Kati nénijét.

Kati néni szobrát több mint húsz évvel ezelőtt, 2001. november 25-én avatták fel a Liszt Ferenc utcában. A szobor több éves kálvária után foglalhatta el méltó helyét, végül pedig egy szavazást követően, a közvélemény nyomására helyezték el jelenlegi helyére az országszerte híres szobrot. Szép hagyomány, hogy az évfordulón nem csak a szobor elhelyezését, de a város Katalinjait – továbbá valamennyi hölgyét - is megünneplik a Belvárosban. A szokásoknak megfelelően idén is zenés-táncos rendezvényre került sor a Tilinkó Zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes szeniorjai, valamint a Sziget Néptánc Egyesület, a ráckevei Rőzse Táncegyüttes és az Vasas Művészegyüttes Tánckarának Obsitos csoportja közreműködésével.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester külön köszöntötte a jelenlévő Katalinokat és a híres fertályos asszony szobrának jelentőségére emlékeztette a résztvevőket: „Érdemes minden évben emlékeznünk, hogy az ő személyisége és amit üzen, az élő hagyománya Székesfehérvárnak.” – fogalmazott a polgármester, aki szerint a Kati néni szobor minden olyan embert jelképez, aki a szürke hétköznapokon és ünnepnapokon is működteti a várost. Hozzátette, hogy Kati néni hagyománya azért is él, mivel legyen szó bármilyen időjárásról, évről évre szép számban jelennek meg az ünneplők a Liszt Ferenc utcában. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte a résztvevő művészeknek, egyesületeknek a közreműködést, valamint mindenkit arra buzdított, hogy ha hétköznap erre jár, a hagyományt éltetve simogassa meg a Kati néni szobor orrát.

„Kati néni szobra üzenetül adja számunkra, hogy példaértékű kell legyen a szorgalom, az állhatatosság és a munkába vetett hit. Kissé meggörnyedt alakjával talán sugalmazhat fáradtságot és megtörtséget, de a mélyen ülő gombszemek, valamint a csintalan mosoly másról is árulkodik. Talán arról: jó élni, a mindennapok nehézsége ellenére is.” – fogalmazott köszöntőjében Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. A Felsőváros önkormányzati képviselője elmondta, Kati néni szobra generációkon átívelő tanításokat hordoz, alakja a mindennapokban számtalan élethelyzetet látott már az utcában, legyen az öröm, bánat, ünneplés vagy szomorkodás.

A köszöntők után Vargha Tamás országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán önkormányzati képviselő közösen helyezték el az Önkormányzat virágcsokrát a Kati néni szobornál, majd virággal köszöntötték a jelenlévő hölgyeket. Az ünnepség zárásaként a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete látta vendégül a megjelenteket zsíros kenyérrel, forralt borral, meleg teával, valamint almával és a hagyományos, felsővárosi savanyú káposztával. A szórakozás a Liszt Ferenc utca után a Táncházban folytatódott, ahol Katalin-bált rendeztek.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.