Több száz fával bővül ismét Székesfehérvár zöldfelülete

2023.11.29. 12:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2023. november 29. (szerda)
 
 
 


223 nagyméretű fát ültetnek el a napokban a Városgondnokság szakemberei a Béla úti temetőben és az előtte lévő zöldterületen, valamint Börgöndpusztán. A földlabdás fákat a Market Építő Zrt. ajánlotta fel a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás programjának keretében. A nagyszabású faültetésről sajtótájékoztatón számolt be Östör Annamária önkormányzati képviselő, Kárász Kitty, a cég kivitelezési előkészítő mérnöke, Bozai István városgondnok és Homoki László, a Városgondnokság Kertészeti divíziójának vezetője.

Nagylevelű hárs, ezüsthárs, hegyi juhar, kőris és szil – összesen 223 fával gazdagodik Székesfehérvár zöldfelülete. Az Alba Aréna kivitelezője, a Market Építő Zrt. által felajánlott nagyméretű növényeket a Béla úti köztemetőben, a sírkert előtt, valamint a börgöndi városrészben ültetik el a napokban a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. szakemberei.

A Béla úton, a faültetések helyszínén tartott sajtótájékoztatón Östör Annamária önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy közel kétszáz fával bővül az öreghegyi városrész legnagyobb zöldfelülete. Halottak napján, ünnepek alkalmával, de hétközben is sokan látogatják szerettük sírját, róják le kegyeletüket Székesfehérvár egykori híres, mindenki által tisztelt nagyjai előtt a sírkertben. Ezért is fontos, hogy minél szebb környezet fogadja a látogatókat.

Évről-évre egyre többet foglalkozunk a fenntarthatósággal – emelte ki Kárász Kitty, a Market Építő Zrt. kivitelezési előkészítő mérnöke. E stratégián belül célul tűzte ki a cég, hogy önkéntes alapon és saját költségére megduplázza az általa kivitelezett projektek keretében ültetett fák számát. Az Alba Aréna körüli telepítések mellett így 223 nagyméretű, 14-16-os törzskörméretű, földlabdás fát ajánlottak fel Székesfehérvárnak.

Idén ősszel több mint 700 fát ültet el a Városgondnokság. Ez felajánlásokból, pályázatokból és saját beruházásból valósul meg a városban – tájékoztatott Bozai István városgondnok. A Béla úti köztemetőben egy hatalmas, L alakú fasort alakítanak ki a kerítés mentén, míg a temető előtt, az egykori elöregedett kínai nyárfák helyére telepítettek most új fákat. Erről már Homoki László kertészeti divízióvezető beszélt. Hozzátette, hogy az 50 nagylevelű hárs, 70 ezüsthárs, 13 hegyi juhar, 50 kőris és 40 szil facsemetéből 193 darabot a Béla úton, 30 darabot pedig Börgöndpuszta városrészben ültetnek el.

A faületetésen készült fotók letölthetőek a Galériából. 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.