„Szép Magyar Beszéd” – a Kazinczy-verseny területi fordulója

2024.02.07. 19:24
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. február 7. (szerda)
Francsics Ajsa Szonja jutott tovább a balatonboglári regionális döntőbe. Galéria
 
 
 A Székesfehérvári István Király Általános Iskola adott otthont a Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi döntőjének szerdán délután. A két korcsoportban összesen huszonnégy, 5-6. és 7-8. osztályos diák vett részt. A március végi regionális döntőben a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja, Francsics Ajsa Szonja képviseli városunkat Balatonbogláron.

 

Péchy Blanka színművész, érdemes művész 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, amely az eltelt évtizedek során országos mozgalommá vált. A szakminisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévben is meghirdette a versenyt az általános iskolák 5-8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt.

Az országos vetélkedő városi, város környéki területi fordulójának a hagyományoknak megfelelően Székesfehérváron az István Király Általános Iskola adott otthont szerdán délután. A résztvevőket Krählingné Kovács Tünde igazgató köszöntötte. Az iskolai döntőkből a második fordulóba jutott 5-6. és 7-8. osztályosok előadásait szakmai zsűri értékelte. A 24 diáknak, akik székesfehérvári és környékbeli települések iskoláiból érkeztek, az volt a feladata, hogy egy általa választott, párbeszédmentes szöveg felolvasása után, a verseny szervezői által kiválasztott egyoldalas szépirodalmi művet értelmezve előadjon.

A 7-8. osztályos korcsoport első helyezettje, aki a balatonboglári regionális döntőbe jutott, Francsics Ajsa Szonja, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja lett. Második helyen Csizmadia Vince, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, míg harmadik helyen Seres Áron, a velencei Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulója végzett.

Az 5-6. osztályos korosztály 12 indulója között Lada Vince, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákja bizonyult a legjobbnak. Az erős mezőnyben a zsűri két második helyezést adott ki, amelyet Villányi Kata, a Zentai Úti Általános Iskola és Tóth Rebeka, a Ciszterci Szent István Gimnázium diákja vehetett át. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából érkezett Vig Bendegúz állhatott.

A versenyen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.