A digitális világ megismerése – új, ingyenes szakköröket indít az Alba Innovár

2024.02.09. 12:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. február 9. (péntek) 
 
 
 

Csütörtökön délelőtt az ÖKK stábja az Alba Innovár Digitális Élményközpontban járt, ahol Füki Gyula oktató „adott ízelítőt” az intézmény jövő héten induló szakköreiből. Ezeken túl az Innovár továbbra is várja az osztályok, csoportok jelentkezését, hogy részleteiben, a hétköznapi használaton túl is megismertessék a fiatalokkal a digitális világot.

Az Alba Innovár Digitális Élményközpont 2017-ben jött létre a város Önkormányzata és a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a fiatalok mélyebben is megismerkedhessenek a digitális világgal. Programozás, robotok, 3D nyomtatás és sok egyéb olyan terület próbálható ki az Innovár Táncsics Mihály utcai épületében, melyekkel a diákok ugyan találkozhatnak a hétköznapi életben, de működésüket itt ismerhetik meg igazán. Folyamatosan várják az osztályok jelentkezését, valamint idén is elindította délutáni szakköreit. Az Alba Innovár működéséről és szakköreikről az ÖKK Füki Gyulával, az intézmény oktatójával beszélgetett.

Az Alba Innovár jelenleg 5., 7., valamint 9. évfolyamos osztályok jelentkezését várja délelőtti foglalkozásaira. Füki Gyula, az Alba Innovár oktatója a csütörtöki foglalkozások bemutatásánál elmondta, hogyan is épül fel egy ilyen alkalom. „Ha jön egy ötödikes osztály, előbb egy Kahoot-kvíz segítségével csoportokra osztjuk a gyerekeket. A nagyteremben blokkos programozással kezdünk, ami része most már a Nemzeti Alaptantervnek is. Ezt követi a 3D nyomtatás, ahol a foglalkozások végén elvégzett Kahoot-kvíz legjobb három játékosának alkotásait ki is nyomtatjuk.” – foglalta össze az oktató, aki azt is hozzátette: a különböző évfolyamok foglalkozásai egymásra épülnek, így az ötödiktől kilencedik osztályig mindenki folyamatosan bővítheti tudását. A programozáson és a 3D nyomtatáson kívül a gyerekek különböző robotokkal, de akár okosotthon rendszerekkel is megismerkedhetnek. Természetesen nem csak osztályok csatlakozhatnak, hiszen az Innovár időre-időre tart nyílt napokat, ahol bárki betekintést nyerhet az intézmény mindennapjaiba.

A délelőtti foglalkozásokkal, szakkörökkel, nyári táborokkal és nyílt napokkal évente körülbelül 3000 gyermeket érnek el. Sokan minden évfolyamot teljesítenek az Innovárnál, valamint a szakkörökhöz és a nyári táborhoz is csatlakoznak. Füki Gyula olyan diákokról is mesélt, akik már fiatal korukban tudják, hogy az informatika területén szeretnének elhelyezkedni, és ennek megfelelően, célirányosan csatlakoznak a foglalkozásokhoz. Az oktató elmondta, hogy a kilencedikes osztályokban jellemző az a tendencia, hogy az általuk tanult szakmához szorosan kötődő ismereteket helyezik előtérbe a diákok, így például az asztalosoknál kifejezetten népszerű a lézervágás megismerése.

Az Alba Innovár jelenleg három, teljesen ingyenes szakköre várja még a gyerekeket. A Játékos blokkprogramozás már elindult, ugyanakkor a jövő héten még lehet csatlakozni. Itt a gyerekek előbb a Sketch nevű ingyenes, magyar nyelvű programmal ismerkedhetnek meg, a foglalkozás végére pedig már a Tinkerben, egy angol nyelvű, komplexebb programban fognak dolgozni. Az egyórás foglalkozásokon a gömbrobotokat és a népszerű Lego robotokat is megtanulják mozgatni.

A jövő héten startol a Minecraft foglalkozás, ahol a jól ismert játékot mutatják be közelebbről a résztvevőknek. Füki Gyula elmondása szerint a többség ugyan ismeri magát a játékot, de a foglalkozások segítségével be tudják mutatni nekik a Minecraft tudatosabb használatát, a nehezebb építéseket, összefüggéseket.

Érdekesnek ígérkezik a szintén jövő héten induló Az én okos üvegházam projekt. Itt az Alba Innovár munkatársai előkészítettek a diákoknak egy üvegházat, melyet Microbit és EDU:BIT segítségével okosíthatnak fel a gyerekek. Beprogramozhatják az automatizált ventilátorokat, fényre nyíló ablakokkal és sok más, az okosotthonok világába bevezető funkcióval láthatják el az üvegházat.

A szakkörök egészen májusig tartanak, ezt követően pedig elkezdődik a felkészülés a nyári táborokra. Füki Gyula úgy látja, itt sokkal koncentráltabban tudják átadni a tudást, amit a szakkörökön 60 percben, 10-12 alkalommal kell elmondaniuk. Az oktató hozzátette: többen vannak, akik szinte már hazajárnak az Alba Innovárba, minden foglalkozáson, nyári táboron és szakkörön részt vesznek. „Amelyik gyereknek van erre affinitása, az itt találkozik ezekkel a dolgokkal, melyekkel a hétköznapi életben ritkán. Ha csak néhány gyerek van, akit megérint ez a téma és azt mondja, hogy érdemes ezzel tovább foglalkozni, akkor már megérte.”  - fogalmazott Füki Gyula. Az oktató hozzátette: a fiatalokon túl az idősebbeket is várják, hiszen rendszeresen tartanak felnőttképzéseket akár cégeknek, akár magánszemélyeknek.

A szakkörökre és a délelőtti, osztályoknak szóló foglalkozásokra az Alba Innovár honlapján, ide kattintva jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Simon Erika
Szöveg: Józsa Dávid

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.