MCC Vitázz! – hét csapat versengett a döntőbe jutásért

2024.02.09. 17:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. február 9. (péntek)
 


 
 


Hét csapat mérte össze tudását az MCC Vitázz! Kárpát-medencei középiskolás vitaverseny székesfehérvári regionális fordulójában. A kétnapos eseményen a középiskolások több témakörben mutatták be, mennyire mozognak otthonosan a formális vita világában. A közéleti témakörökben hogyan alkalmazzák az érveléstechnika mesterségét. A verseny lehetőséget adott arra is, hogy erősítsék vitázói képességüket és bővítsék általános ismereteiket.

 

Immár nyolcadik alkalommal szervezte meg az MCC Vitázz! Kárpát-medencei középiskolás vitaversenyt Mathias Corvinus Collegium és az MCC Vitázz! projekt csapata, valamint az MCC Vitaakadémia. A középiskolásokat megszólító eseményt kettős céllal indították útnak annak idején. A program egyrészt lehetőséget nyújt az ország fiataljai számára, hogy megismerjék a formális vita világát, az érveléstechnika mesterségét, fejlesszék vitázói képességeiket és bővítsék általános ismereteiket. Másrészt a szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok is széleskörűen megismerjék korunk közéleti kérdéseit, ezért a verseny témája idén is középiskolás diákokat is érdeklő, őket is érintő kérdéseket járja körül.

Az MCC Vitázz! vetélkedő kétfordulós. A nyolc helyszínen zajló regionális előválogatók Székesfehérváron zárultak csütörtökön és pénteken. A kétnapos esemény során hét csapat mérkőzött meg egymással, amelyek zöméből Székesfehérvárról neveztek, de érkeztek siófoki, veszprémi, pécsi, budapesti és zalaegerszegi középiskolások is – tudtuk meg Barbarics Pétertől, az MCC Vitaakadémia igazgatójától. Mint elmondta, a háromfős csapatok egy-egy tételmondatot kaptak különböző témákban, amelyekről 40 perces felkészülési időt követően kellett vitázniuk. A fiataloknak helyt kellett állniuk az oktatás és a közélet témakörökben ugyanúgy, mint a mesék világában. A több fordulóban zajló megmérettetés bírálói, az MCC Vitaakadémia képviselői arra voltak kíváncsiak, hogy a diákok hogyan tudják az érveiket, a beszédüket logikusan felépíteni.  

Németh Tamás, az egyik fehérvári csapat tagja újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MCC Vitaakadémián készültek a versenyre, amelyen először indultak. Izgalommal várták a megmérettetést, ahol többek között érveltek amellett, hogy az influenszereknek bele szabad-e szólni a politikába, és vitáztak arról is, hogy a mitikus történet főhőse, Daidalosz apaként helyes döntést hozott-e, amikor megtervezte szökésüket Ikarus fiával. Németh Tamás hozzátette, itt nemcsak a verseny eredménye számít, hanem az a hasznos tudás, amellyel ők maguk is gazdagabbak lesznek.  A hétköznapi életben nagy haszonnal jár, ha az ember jól tud érvelni, gondolatait összegezve azt érthetően elmondani, véli a fehérvári diák.

Az országos döntőt, ahol a régiót a székesfehérvári regionális előválogatóból továbbjutott siófoki és veszprémi csapat képviseli, március 1-2-án rendezik meg Budapesten.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.