Hálózatbővítés a fehérvári közösségi közlekedésben

2024.02.12. 16:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. február 12. (hétfő) 
 
 
 

Többszöri előkészítést követően idén tovább bővül a helyijáratos buszhálózat Székesfehérváron. Az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve nem egyszerre, hanem ütemezetten, bizonyos időszakonként, néhány járatot érintve lépnek majd életbe a hálózatot és a menetrendet is érintő változások. Az I. ütemet április 2-tól vezetnék be, amelyről a döntést a február 15-ei ülésén hozhatja meg a Közgyűlés. A városlakók 2023. december 31-ig véleményezhették a módosítás-tervezetet, csaknem 200 észrevétel érkezett, több kérés be is épült a menetrendbe.

 

 

Az I. ütemben tervezett változásokkal körülbelül 280.000 kilométerrel növekszik majd a hálózati teljesítmény, amivel együtt 2024-ben összesen mintegy 3,5 millió kilométer lesz a fehérvári helyijáratok éves futásteljesítménye. A plusz táv körülbelül 300 millió forint többletköltséggel jár, ezzel együtt Székesfehérvár Önkormányzata jövőre több mint 2,8 milliárd forint hozzájárulást fizet a közösségi közlekedési szolgáltatásért.

 

A Városházán rendezett sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester ismertette a hálózatbővítés I. ütemét. Ahogy fogalmazott, a tavaly december elején bemutatott tervek alapján, ütemezetten szeretnének haladni: „Az elmúlt években volt próbálkozás arra, hogy a majdnem ötvenéves hálózatot korszerűsítsük. A város szerkezetének átalakulása, a különböző városrészek és az ipar növekedése mind-mind azt jelzi, hogy szükség van a változtatásra.” Mészáros Attila alpolgármester tájékoztatása szerint be kellett látniuk, hogy egyszerre a teljes hálózatot nem lehet megváltoztatni, ezért döntöttek az ütemezett bevezetés mellett.

 

Az alpolgármester aláhúzta: a közösségi közlekedés hatékonyságát úgy tudják növelni, hogy a lehető legtöbb embert el tudják juttatni A pontból B pontba. A számok növekedést mutatnak, hiszen 2023-ban 30-40%-kal nőtt a jegy- és bérleteladások száma 2022-höz képest, a jövőben pedig arra számítanak, hogy a módosítások még nagyobb utasszám-növekedést hoznak.

 

A havonta eladott diákbérletek száma átlagosan 4200-ról, 11.500-ra növekedett, ezért –Mészáros Attila tájékoztatása szerint – csütörtökön azt a javaslatot viszik a Közgyűlés elé, hogy a 65 év alatti, de már nyugdíjas utazók számára is – hasonló konstrukcióban, mint a diákbérletnél – 280 és 340 forint legyen a bérlet ára. Ebből a bérletből eddig nagyjából havi 500 darabot vásároltak, azonban azt remélik, a jövőben ez az intézkedés is sok embernek nyújthat segítséget.

 

 

Az I. ütemben két fontos szempontot vettek figyelembe: egyrészt biztosítani kell a tavasszal nyíló Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok elérését, másrészt az elmúlt években jelentősen kibővült Alba Ipari Zónában is szükségessé vált a járathosszabbítás, hogy a munkavállalók könnyebben közelíthessék meg a Rozmaring utca környékén épült új gyáregységeket.

 

A módosításokkal egyes vonalak városrészeket összekötő járatokká válnak majd, illetve a déli összekötő utat is bevonják a közösségi közlekedésbe. Fontos változás továbbá, hogy minden városrész irányába indítanak járatot éjfél körül, így egyszerűbb lesz a hazajutás egy színházi előadás, bármilyen más belvárosi rendezvény, illetve a késői munkavégzés után. Eszerint a 10-es járat a Martoshegyre, a 912-es az Alsóváros – Őrhalmi szőlők irányába, a 24-es és 32-es járat az Öreghegyre, a 34-es a Felsővárosba és a Fecskepartra, illetve a 37-es a Feketehegyre megy majd.

 

A módosításokkal több városrészből teszik lehetővé a kórház közvetlen elérését. A Hunyadi utcai rendelőintézeténél a 43-as és a 44-es járatokon kívül megáll majd a 16-os, a 20-as és a 37-es járat is. További változás lesz, hogy a 13, 13A, 13G, a 13Y, a 27, a 29 és 30 járatok beolvadnak más járatokba, így ezekkel az utazók már nem fognak találkozni. Ezen buszjáratok feladatait veszik át a meghosszabbodó 12Y, 14G, 16, 20, 24, 37 és 42-es járatok. Az intézkedéstől várhatóan hatékonyabb lesz a közösségi közlekedés.

 

„Szeretnénk valós idejű forgalomirányító rendszert is bevezetni az idén, melyről megkezdtük az egyeztetéseket a Volánbusszal.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester. Az önkormányzat a helyi járatokat végző buszokat járműfedélzeti eszközzel (on-board unit, OBU) kívánja felszerelni. Az eszköz jelzi a gépkocsivezető részére a késést, sietést, és vezérli a viszonylatjelzőket, aminek a bevezetés előtt álló menetrendben különösen nagy jelentősége lesz. Ezen kívül elküldi a jármű helyzetét a forgalomirányító részére, aki időben be tud avatkozni, ha rendellenességet lát, ezzel javul a szolgáltatás színvonala zavarok esetén. Az utasok számára előny, hogy információt kapnak arról, hogy a járat a menetrendhez képest siet vagy késik, illetve az Utas.hu alkalmazásban a busz pontos helye is látható. Erre a költségvetésben 86 millió Ft szerepel.

 

Az utazóközönség az I. ütem bevezetése előtt a https://www.szekesfehervar.hu/halozatbovites2024 oldalon elérheti a bővítés részleteit, valamint kipróbálhatja az útvonaltervezőt is.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

 

-VÉGE-

 

Szöveg: ÖKK
Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.