Kaszap Istvánról nevezték el a Ciszterci Szent István Gimnázium új tornacsarnokát

2024.03.25. 14:29
SAJTÓKÖZLRMÉNY - 2024. március 25. (hétfő)
Galéria  
 
 
 
 
 
 
 
Éppen 108 esztendeje, Székesfehérváron született a legendás Kaszap István. Az évforduló alkalmából emléknapot rendeztek egykori iskolájában, a mai Ciszterci Szent István Gimnáziumban, és mostantól az ő nevét őrzi az intézmény új tornacsarnoka, melyet Spányi Antal megyés püspök áldott meg. Az emléknap programját ünnepi konferenciával és csarnokavató röplabdamérkőzésekkel folytatták.


A Ciszterci Szent István Gimnázium új tornacsarnoka 2022 októberére készült el egy nagyszabású intézménybővítési program keretében. Mostantól pedig Kaszap István nevét viseli, aki 1916. március 25-én született Székesfehérváron.

Az emléknapot nyitó köszöntőjében Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, nagyon fontos számukra Kaszap István és a köré szervezett emléknap. Egy teljesen átlagos, keresztény családba született, és nagyon jó eredményeinek köszönhetően sikerült bejutnia a gimnáziumba. A kamaszkori elhajlásoknak köszönhetően a teljesítménye és a hitéleti tevékenysége csökkent, azonban tizedikes korában egyik paptanárának a sugallatára egyre jobban és jobban teljesített. Két évvel az érettségi előtt még közepesek voltak az eredményei, ám úgy döntött, hogy ezt nem hagyja annyiban, kihozza magából, amire csak képes. Ezután maximálisan teljesített, tornászversenyeket nyert, rengeteg érmet szerzett, bekerült a cserkészetbe, és Isten szolgálatát vállalva csatlakozott a jezsuita szerzetesi rendhez. Sajnos a huszadik életévét sem élte meg, egy váratlan betegségben elhunyt, viszont halála után egyre többen becsülték őt, és kérték a közbenjárását Istennél. Emlékét hálaadó kis táblák sokasága őrzi a Prohászka templomnál.

„Kaszap István élete nem ért véget 1935-ben, ő a mai napig folytatja munkáját az emberekért! Üzeni, hogy ne hagyjuk magunkat az elégséges szinten, középszerűen, hanem próbáljuk meg magunkból kihozni az összes talentumot, amit Istentől kaptunk!” – fogalmazott Orosz Ágoston.

A köszöntőket követően leleplezték a sportcsarnok névadó tábláját, majd Spányi Antal megyés püspök áldotta meg a létesítményt. „Tisztelettel vesszük körül és példaképünknek tekintjük Kaszap Istvánt, aki ebben az intézményben tanult és indult el az életszentség útján. Akaratereje, szorgalma, nemes jelleme és Istenbe vetett mély hite mindannyiunk számára követendő példázat!” – fogalmazott a főpásztor, majd Isten áldását kérte mindazokra, akik a Ciszterci Gimnáziumban tanítanak, tanulnak és nevelődnek.

Az áldást követően diákcsapatoknak szervezett barátságos röplabda bajnoksággal és ifjúsági témájú konferenciával folytatódott a program. A témák között szerepelt történelmi visszatekintés Kaszap István korára, a lelkiség és a sport kapcsolata, a cserkészet és Kaszap István öröksége, valamint a pasztoráció és a fiatalok bevonása a hitéletbe.

 

 

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

 

Szöveg: Havasi Tímea


Fotó: Kiss László 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.