Ünnepséggel emlékeztek II. Rákóczi Ferencre a fejedelem születésnapján

2024.03.27. 15:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. március 27. (szerda) 
 
 
 

A város legfiatalabb emlékművénél, a 2022. októberében átadott Rákóczi-emlékműnél rendeztek ünnepséget a fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából. Az ünnepi műsor után a résztvevők a Rákóczi-induló dallamára helyezték el koszorúikat.

A magyar Himnusz közös éneklése után a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek II. Rákóczi Ferenc születésének 348. évfordulóján. A megemlékezést a Nagy Benedek szobrászművész által készített Rákóczi-emlékműnél tartottak, melyet 2022-ben civil közösségek kezdeményezésére, közadakozásból valósítottak meg. A Rákóczi Általános Iskola, valamint az emlékmű felépítését kezdeményező Béri Balogh Ádám Baráti Kör és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közös ünnepségének célja volt, hogy méltó módon emlékezzenek meg a fejedelem életéről. A műsor keretében a fiatalok verses-zenés összeállításban emlékeztek meg II. Rákóczi Ferencről, bemutatva életét, korát és az általa vezetett szabadságharcot.

A diákok műsora után Lehrner Zsolt alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt. „Akárhányszor erre járok és rátekintek a Vereckei hágón át lovával érkező fejedelemre, megdobban a szívem. II. Rákóczi Ferenc nevét intézmény és utca is viseli régóta városunkban, ám igazán méltó emléket ezzel a szoborral állíthattunk, tisztelegve nemcsak személye, hanem kedves hazánk, Magyarország több mint ezeréves történelme előtt is.” – fogalmazott az alpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a civil kezdeményezésre, széles társadalmi összefogással, valamint az Önkormányzat támogatásával sikerült méltó emléket állítani a fejedelemnek. Az alpolgármester hozzátette, hogy II. Rákóczi Ferenc jelmondata, a Cum Deo pro patria et libertate! – azaz Istennel a hazáért és a szabadságért! nem csak a saját korában, de a történelmünk ezt követő korszakaiban és napjainkban is erős üzenetet hordoz. Mindenkit arra ösztönzött: legyenek büszkék elődeikre, hiszen emlékek és értékeik életben tartásával példát mutathatnak, tovább éltetve ezzel a nemzetet és a kultúrát.

Az ünnepség végén a Rákóczi-induló dallamára koszorút helyeztek el az Önkormányzat, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Fejér Megyei Szervezete, valamint a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviselői.

Az eseményen készült fotóinkat Galériánkból letölthetik.

-VÉGE-

Fotó: Kiss László
Szöveg: Józsa Dávid

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.