Robotok újrahasznosított anyagokból és természettudományos kísérletek – nyílt napot tartottak az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában

2024.06.10. 11:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 10. (hétfő) 
 
 
 
 
 
 
Újrahasznosított anyagokból és 3D-s nyomtatóval gyártott elemekből készítettek REBOT robotokat a gyerekek az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának nyílt napján vasárnap, amelyekkel a foglalkozás végén még egy focimeccset is játszottak. A jelentkezők másik csoportja pedig természettudományos kísérletek részese lehetett, így vált például teafilterből felszálló és égő lampion, sőt a lávalámpa házilagos elkészítését is megtanulhatták a résztvevők.
 
 
Negyedik osztályos gyermekeket várt elsősorban vasárnapi nyílt napjára az MCC Székesfehérvári Képzési Központja, hogy ízelítőt adjon számukra a természettudományok és a technológia világából, amellyel a szeptembertől induló MCC FIT program keretében is folytathatják az ismerkedést a diákok.
 
Érkezésünkkor már javában zajlott a robotika foglalkozás. A résztvevők kis csoportokban dolgoztak, és éppen egy focimeccsre készültek a saját maguk által összeállított robotokkal.
 
„A robotok világa foglalkozáson saját maguk készíthettek robotot a gyerekek, csupa újrahasznosított anyagból. A REBOT programot annak kitalálója, Vecsei Ákos mutatta be, segítve minden csoportot egy saját robot összeszerelésében. Tejfölösdobozokból, újrahasznosított műanyagból 3D-nyomtatóval előállított alkatrészekből és mikromotoros vezérlőkből áll a szerkezet, amely egy kis alapkészlettel akár otthon is elkészíthető. Ezeket irányítani is lehet, ahogy ez a rögtönzött labdajátékban is látszik.” – mondta el Nagy Attila, az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának régiókoordinátora.
 
A délelőtt második része a természettudományok iránt érdeklődő kisdiákoknak szólt, akiknek érdekes, akár otthon is elvégezhető kísérletekkel és ezek köré társított ismeretekkel készült Fülöp Zsolt.
 
„Megnézzük, hogy a meggyújtott – és a hő hatására könnyebbé váló – teafiltert hogyan kapja fel, ragadja magával a meleg levegő, vagy éppen azt, hogyan reagál a fahéj a vízzel való találkozásra. Megmutatom, hogyan készíthetünk otthon lávalámpát – ezt a gyerekek nagyon szokták szeretni, hiszen színes, látványos, illetve hasonlít a készen vásárolhatóhoz, ezt mégis ők csinálják saját kezűleg. Ismerkedünk azzal is, milyen, a természetben megtalálható indikátorok vannak, amelyekkel meghatározhatjuk, hogy valami lúgos, savas vagy éppen semleges kémhatású.” – adott ízelítőt a foglalkozás vezetője. Fülöp Zsolt készült még egy különlegességgel: speciális, a gyerekek laboratóriumi köpenyén megpattanó és így mozgásba hozható buborékos játékkal zárták a találkozót.
 
A vasárnapi nyílt napon kipróbált dolgokkal a tanév során részletesebben is megismerkedhetnek az ötödik osztályos diákok, akiknek számos tudományághoz kapcsolódó képzések szerepelnek az MCC kínálatában. Június végéig van lehetőség csatlakozni a szeptemberben induló Fiatal Tehetség Programhoz. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://fit.mcc.hu/.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Stettler Zsuzsanna
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.