A siker titka – robotverseny és izgalmas tehetségek az Óbudai Egyetemen

2024.06.10. 16:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2024. június 10. (hétfő)
 
 
 
 
 
A siker titka – TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.
 
 
A siker titka – TDK Orientációs délutánt Nagyné Dr. habil Hajnal Éva nyitotta meg, aki elmondta, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara elkötelezett a tehetséggondozás mellett, és évek óta működtet tehetséggondozó programokat.
 
„Az Alba Regia Tehetségponttal éppen a múlt héten kaptuk meg az értesítést, hogy kiválóan akkreditált tehetségpont minősítést kapott." – tette hozzá. A Bejczy Antal robotversenyről szólva kiemelte, hogy ez a sikerekről szól, hiszen egy csomó diák jó megoldásokat épített, és működő robotokat hoztak létre.
 
A Bejczy robotverseny főszervezője szerint az idei évben is nagyon színvonalas munkák készültek. Dr. Udvardy Péter docens, a Bejczy robotverseny főszervezője elmondta, hogy a megmérettetés története 2014-2015-re nyúlik vissza. A versenyt eredetileg középiskolások számára hirdették meg és az újdonságnak számító Lego Milestone Server 3 készletből készülő kreatív, saját munkát, saját kitalációt tartalmazó LEGO robotokat próbáltak ki. Voltak a versenynek további leágazásai is: kétéves időközönként egy Bejczy Junior versenyt is hirdettek, ami már az általános iskolás felső tagozatot próbálta megcélozni.
 
A versenyről szólva kiemelte, hogy a tehetségek felkutatása és bemutatása a cél. „Megpróbáljuk azokat az embereket összegyűjteni, akik szeretik és értik a programozást. Őket szeretnénk az egyetemhez vonzani, hogy – lehetőség szerint – amikor választanak, akkor a mi egyetemünket, illetve a mi karunkat válasszák. A versenyen idén is jó megoldások születtek, tényleg kreatív volt az egész történet, és nagyon tetszett, ahogy megoldották.” – tette hozzá Dr. Udvardy Péter, aki szerint voltak nagyon jó és még jobb megoldások, valamennyi diák bőven felülmúlta az átlagos robotprogramozási megoldásokat.
 
Az első helyezett a Hunyadi "Robotikai Hősök" csapata lett, a második helyen a Vörösmarty "VMgoLego" csapata végzett, a harmadik helyet pedig a Széchenyi "Mikrobi" csapata szerezte meg.
 
A program végén, akik még bírták lelkesedéssel, azok számára megmutatták az egyetem laborjait is, többek között például a VR labort, ahol egy kis játékra is lehetőség nyílt.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
  
 
Fotó: Bácskai Gergely
Szöveg: Gáspár Péter
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.